Пропускане на връзки

Защо е важно децата да имат силни пароли в Мрежата? Центърът за безопасен интернет гостува в 25-о ОУ

Малко преди зимната ваканция на учениците и коледните празници Националният център за безопасен интернет гостува в столичното 25-о ОУ „Д-р Петър Берон“. Координаторът на Центъра Антоанета Василева разговаря с учениците от 5 клас защо са важни силните пароли. С въодушевление и ентусиазъм и през игра децата научиха как да създават силна парола и как да проверят за колко време може да бъде разбита. Василева използва срещата, за да напомни на учениците, че винаги когато срещнат проблем в онлайн пространството, имат към кого да се обърнат – Центърът е на разположение на деца и родители на Консултативната линия 124 123 или в чат-модела в сайта на Центъра – safenet.bg.

Ние пък използваме повода, за да напомним, че с оглед на предстоящата ваканция децата ще прекарат повече време в интернет и е важно да им припомните как да са в безопасност с тази статия. Нека не забравяме, че нашият пример и родителският контрол, е ключов, за да имаме хубави и спокойни празнични дни.

Говорете с децата преди ваканцията, припомнете им за кои рискови ситуации да внимават, планирайте заедно интересни преживявания, активности и игри. Можете да обърнете отново внимание и на функцията „Родителски контрол“ (Family Link, ESET), ако сте включили такъв за устройството, което детето ползва. Използвайте почивните дни да поиграете заедно онлайн или да споделите забавни видеа – така ще дадете ясен знак на детето си, че се интересувате от онлайн живота му и това ще повиши доверието помежду ви. Едни от най-светлите празници в годината можем да използваме и като повод да ги насърчим да общуват с нас винаги, включително и когато се чувстват некомфортно с нещо, защото откритият и честен диалог е от съществено значение за тяхната онлайн безопасност.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.