Пропускане на връзки

Yettel ще обучава деца и родители на безопасен интернет

97% от тийнейджърите на възраст между 13 и 19 години и 85% от децата между 7 и 12 години са онлайн ежедневно. В същото време по-малко от половината родители на подрастващите и 85% от тези на децата осъществяват контрол върху съдържанието, което те потребяват в мрежата. Това сочат данните от проучването на Yettel „Дигиталният живот на децата и техните родители”, които бяха оповестени в началото на тази година.

Любопитно също така е не само колко често децата са в интернет, но и за какво го използват – тийнейджърите предпочитат социалните медии (YouTube, Facebook и TikTok),  слушането на музика, гледането на филми и сериали, а децата в по-ниската възрастова група прекарват времето си онлайн предимно в игри. Наред с това обаче, немалка част от подрастващите използват онлайн пространството и за учене и усвояване на нови умения. 61% от тийнейджърите и 40% от децата използват дигитални образователни платформи, сочи още проучването.

За съжаление обаче, изследването показва, че децата не са напълно запознати как да се предпазват от онлайн заплахите. Най-трудно за тийнейджърите е разпознаването на фалшиви новини, а за по-малките – да се справят със защитата на профилите и устройствата си, като 67% от тях не знаят как да създадат силна парола, а само 37% са наясно кои уебсайтове са вредни.

Тревожна е и една друга тенденция – нарастване на дела на децата, били обект на онлайн тормоз, спрямо данните от първото проучване на Yettel по темата, проведено в края на 2022 г. Тогава 8% от анкетираните деца споделят, че са тормозени в интернет, а сегашните резултати показват, че броят им вече достига 15%.

Добрата новина е, че младото поколение има сериозен интерес да научи повече за безопасното използване на интернет. Близо 80% от децата и подрастващите изразяват готовност да надграждат уменията си за предпазване от онлайн заплахи. И двете групи посочват, че биха обърнали най-голямо внимание на родителите си, ако ги учат как да сърфират безопасно в интернет. Ето защо родителите също ще са на фокус в програмата на Yettel „Безопасен интернет и развитие на дигитални умения“ през 2024 г. Тази година телекомът надгражда инициативата с полезно съдържание в помощ на семействата, свързано с интернет потреблението на децата и рисковете, на които са изложени онлайн. В отговор на очакванията за дигитално образование Yettel подготвя още онлайн уроци за ученици, специална академия за учителите, която да подпомогне развитието на дигиталните им умения, и кампания в социалните медии за ангажиране на младежите чрез любимите им интернет герои.

През 2024 г. телекомът планира да разшири и темите, като обърне внимание на неподходящото съдържание, фишинг измамите и гейминг културата.

Безопасността на децата онлайн и повишаването на дигиталните умения на възрастните са сред приоритетите на Yettel, заложени в стратегията за устойчиво развитие на компанията.

В нея телекомът си поставя амбициозната задача всяка година да ангажира с посланията за сигурно сърфиране в интернет 40 000 деца, както и да помага на 10 000 души да развиват дигиталните си умения.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.