Пропускане на връзки

Яна Алексиева: Частните уроци са червена лампа, която показва какво се случва в образованието

В разговор на тема българското образование и истерията около частните уроци взе участие изпълнителният директор на Асоциация Родители Яна Алексиева.

„Частните уроци са огромна червена лампа, която свети години наред и показва какво се случва в образованието ни, доколко то е адекватно, какво мерим с изпитите“, каза Алексиева в предаването „Денят на фокус“ на Радио „Фокус“.

В частните уроци се инвестират не само пари от страна на родителите, но и време и напрежение от страна на децата, посочи тя.

Децата се научават, че ходиш на училище, но след това ходиш от доста ранна детска възраст и на множество частни уроци, които допълват, не надграждат знанията в училището. Много често изпитната форма не съвпада с преподавания в училище материал. Нашите наблюдения са, че след седми клас много деца спират да ходят на извънкласни занимания – спорт, музика, защото наистина времето не стига“, отбеляза още Яна Алексиева.

По думите й частните уроци не са плод на родителска амбиция, а на притесненията на родителите, че детето няма да се справи и няма да успее да влезе в училището, в което желае. И все пак има и добри примери, при които деца, подкрепени и от семейството, и от училището успяват да издържат изпитите без частни уроци.

Друг аспект е, че записвайки децата на частни уроци единствено по български език и литература и по математика, тъй като изпитите след седми клас са по тези два предмета, родителите оставят всичко друго на заден план. „В крайна сметка непрекъснато говорим все повече за компетентности, за учене, за умения, за наука. Кога точно се случва по пътя това учене, когато ние фокусираме децата си още в четвърти клас с нещо, което е абсолютно необмислено?“, попита тя.

По време на разговора бе дискутирана и темата с големия брой родители, които решават къде да учат децата им, пренебрегвайки понякога техните собствени желания.
„Много често децата в тази възраст знаят какво искат“, отбеляза Алексиева. „Нека не ги подценяваме и нека да обсъдим с тях защо ние искаме друго или защо те искат определено училище и спокойно да преминем през това. Училището и семейството би следвало да са онази безопасна зона, в която детето да се научи и на неуспехите, и на ученето, и на задълженията“, призова изпълнителният директор на Асоциация Родители.

Целия разговор може да чуете тук: Психологът Яна Алексиева за частните уроци: Още в четвърти клас фокусираме децата в нещо, което е абсолютно необмислено

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.