Пропускане на връзки

Тони Калушкова: Присъствието на бащата на раждането засилва връзката с майката

Тони Калушкова е акушерка и създател на практика за холистично здраве и подкрепа за бъдещи и настоящи родители и техните деца „Happy Mums“ във Велико Търново. Практикува повече от 15 години, като помага на семействата да се подготвят за новата си роля на родители, провеждайки курсове и индивидуални консултации за подготовка за раждането, кърменето и живота с бебето, а от средата на тази година и за възстановяване на майките след раждане, като изготвя индивидуални хранителни планове.
Изключително много подкрепя и цени ролята на бащата като активен участник в периода на бременността, раждането, живота с бебето и дори, кърменето. Срещаме ви с нея по повод на 10-ия юбилей на Седмицата на бащата. Ето какво има да ни каже тя:

Покрай работата си имате много впечатления за ролята на бащата по време на бременността, раждането и следродилния период.  Какво трябва да знаят татковците за тези важни етапи от живота на семейството?

Мисля, че трябва да започнем от това, че всъщност бременността не касае само жените. Това е семейно събитие и то е важно както за майката, така и за таткото. Откакто работя със семействата, наблюдавам положителна тенденция – бъдещите татковци участват и се включват много активно по време на бременността. Немалка част от тях имат голямо желание да подкрепят жената и по време на самото раждане. С голяма радост установявам колко щастливи и отдадени са в грижата за бебето, след като се роди.

Присъстват ли все повече бащи на раждането на децата си?

Не мога категорично да твърдя, че са все повече, но спрямо миналото са много наистина. Татковците вече не са онези мъже, които напрегнато чакат пред родилното отделение и нервно крачат в очакване на новини.

Съвременните бащи са готови да присъстват на раждането. Аз винаги казвам на родителите, с които работя, че това трябва да е решение на двойката, което да не се влияе от чужди хора  и примери, а да бъде взето според усещането на мъжа и жената. Присъствието в залата на таткото е всъщност много важно да бъде осъзнато решение и той да бъде подготвен, да знае какво се случва с майката във всеки един момент от процеса на раждане. Мога да кажа и, че твърденията, че мъжете припадат в залата не са съвсем основателни. Когато те са добре подготвени и бащата съзнателно е избрал да е там, вероятността да припада не съществува. Ако обаче бащата е там против волята си или пък защото така трябва и не е подготвен, това може да доведе до напрежение и притеснение у него, което ще се предаде на жената.

А как гледат лекарите на това желание от страна на бащите да присъстват в залата?

Има лекари, които подкрепят и насърчават тази идея, защото е доказано, че когато жената има подкрепа по време на раждането, то се случва по-лесно, по-плавно, с по-малко усложнения. И като цяло е добре да има подкрепящо лице, но с важно уточнение – самата майка да го желае. Жената минава през различни емоции – радост, тъга, притеснение и човекът до нея, ако е подготвен, ще й помогне много, дори в полза на медицинския екип.

Разбира се, има и други колеги, които не са съгласни с присъствието на бащата. Имаме много дълъг път да извървим в  България в тази посока. Понеже много майки правят избор на екип, аз съветвам родителите да обсъдят с лекарите си темата за присъствието на бащата, за да усетят тяхната нагласа, защото майката трябва да се чувства спокойна и в сигурни ръце по време на раждането.

Искам да отбележа, че понякога се изказват мнения, че присъствието на бащата по време на раждането не е желателно, защото оказва влияние на половия живот на двойката впоследствие. Трябва да ви уверя, че това не е истина. Само преди дни четох пост на един татко, присъствал на раждането на детето си, който беше във възторг. Все по-често ставам свидетел на бащи, щастливи от факта,ч е са присъствали на раждането.

Какво им дава на бащите присъствието им по време на раждането?

На първо място много силна връзка с майката. Реално те стават свидетели на появата на новия живот, на емоциите, през които минава тяхната партньорка, те самите стават част от тази емоция.

Следродилният период също има своите предизвикателства. Каква е ролята на бащата тогава?

Може би трябва да започнем от това, че след раждането майката остава някак встрани, а цялото внимание и грижи са насочени към бебето. Трябва да знаем, че е много важно в този период да се погрижим за възстановяването и здравето на майката. Много често напоследък, когато посещавам семейства с новородено, те са сами, без да има някой, който да ги подкрепя. В много случаи това е техен избор.

Аз смятам, че много често конфликтните ситуации възникват именно поради липса на подкрепа. Тялото на майката работи по друг начин, на други обороти. В периода след раждането някой наистина трябва да се погрижи за нея, да сготви, да почисти и затова аз призовавам родителите, позволете да ви се помогне. Това е и причината аз често да разяснявам на родителите как се променя биологичният ритъм на жената след раждането, колко е важно храненето и подкрепата. Почивката на майката е ключова, нейното спокойствие също, затова отговарям на този въпрос през темата на майката. Трябва да се има предвид, че бащата също има чувства и емоции, твърде често ги пренебрегваме. Но той се връща от работа, може да е имал напрежение и конфликти и е важно да зачитаме и него.

Безценна е ролята на бащите по време на кърмене. Колкото и странно да звучи, подкрепата на таткото ако е запознат, може много да помогне и дори да бъде ключова в случаи, в които кърменето не е потръгнало и майката е демотивирана.

Като специалист в вашата област какво послание бихте отправили към майките и бащите?

Да работят като екип, да зачитат взаимно чувствата и емоциите си, да се подготвят за това, което предстои. Само тогава може да има баланс и хармония, защото и за двамата това е непозната територия и взаимно ще се учат по пътя.

Добрата комуникация между родителите всъщност формира децата и от нея зависи какво поколение расте в момента. Родителството не трябва да бъде гледано само през призмата на физическото оцеляване. Всеки психолог ще ви каже, че отношенията между мама и татко са това, което дава сигурност и спокойствие на детето, а това важи с пълна сила и за бебето. Защото то усеща и разбира какво се случва.

Всички родители правят грешки, нека не се страхуват да правят грешки, защото така се учат. Нека имат и повече смелост да търсят помощ!

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.