Пропускане на връзки

Специално за градини и училища: Какво да правим с татковците за Седмицата на бащата?

Както винаги, предлагаме на вашето внимание няколко водещи инициативи като идеи за юбилейната Седмица на бащата, която много градини и училища отбелязват всяка година.

 1. И бащите са били деца!

Понякога за децата е трудно да повярват, че родителите им някога също са били като тях. Поканете татковците да разкажат на децата какви са били те, когато са били на тяхната възраст. Какво са правили, какво им е било забранявано от техните родители, какви пакости са вършели… Детството е безбрежно море и самите татковци в повечето случаи ще се радват да се върнат към него. Разбира се, няма да може всички татковци да разкажат, за това ще е нужен поне един Месец на бащата. Но можете да каните по един татко за всеки ден от Седмицата!

 1. Бащите учат как да се държим с дамите

Едно от най-важните неща в щастливите семейства е уважителната връзка между татко и мама. Поканете татковците да разкажат как трябва да се държим към дамите, което ще е важно за момчетата, а за момичетата ще е не по-малко важно да научат какво отношение следва да получават в бъдеще. Можете даже да поканите някои мама и татко, които заедно да разкажат, за да чуят децата и гледната точка на дамите.

 1. Право в десетката!

Числото 10 е специално, далеч не само заради юбилея на Седмицата. В много култури то символизира неограничения потенциал и новото начало. Отбележете рождения ден на Седмицата, като предизвикате семействата да изработят най-оригиналната десетка – може да е от дърво, може да е от плат, може да е на торта, може да е на тениска на Лионел Меси – изобщо – дайте воля на въображението си и на въображението на вашите деца и техните бащи (тук и майките ще помогнат).

 1. В чест на мама – знаете ли всъщност колко много майките са помогнали, за да се случва Седмица на бащата през последните 10 години? Понякога даже чуваме критики – как така за бащата цяла седмица, а за мама само един ден? Отговаряме, разбира се – ние се борим за по-активно включване на мъжете в грижата за децата. Майките са (пре)достатъчно включени 😊. Но достатъчно ли са зачетени? Поканете бащите и децата, за да направят заедно подарък за мама. Ако прецените, можете да направите и голяма събитие, в което да поканите майките за връчване на подаръците и да го съчетаете с игри за цялото семейство.

Това са нашите специални предложения към учителите и възпитателите в училищата и детските градини. Разбира се, вие сте напълно свободни да изберете друга инициатива, която повече подхожда на вашите деца и родители. Важното, както винаги, е да се получи хубаво преживяване за семействата и да обърнем внимание на татковците.

Разбира се, както стана дума, идеи, ситуации, възможности и т.н. – много. Може „водещите“ предложения да не са подходящи за вас. Ето още няколко примера и идеи как конкретно можете да се включите:

В квартала, населеното място и общността

 • Спортни или други състезания за бащи (дядовци, чичовци, батковци) и деца – футболен мач, състезания с велосипеди, рикши, дърпане на въже, игра на „Сляпа баба”, скачане в чувал, надбягване на един крак и др.
 • Дейности сред природата – излет, екскурзия, разходка в парка, пикник, велопоход.
 • Работилници с деца и бащи за изработване на полезни предмети – напр. къщички и хранилки за птици (актуално за зимния сезон), табелки с информация за населеното място, разкрасяване на квартала.
 • Концерт с участие на деца и бащи, дядовци, вуйчовци, батковци и т.н.
 • Съвместна инициатива на бащи и деца/младежи, която да е от полза на местната общност – за засаждане на дръвчета, поправяне на пейки, катерушки, боядисване на огради, почистване на обществено място и др.
 • Игри „Смяна на местата” – ролеви игри за майки и бащи, като жури са самите деца.
 • Фейсбук-акция –  публикуване и споделяне на снимки, видео, послания, картички, илюстриращи важната роля на бащата при отглеждането на детето (моля, уведомявайте ни за фейсбук активностите си на фейсбук страницата ни MenCare (Да бъдеш Баща).

В центрове и клубове

 • Вътрешни дискусии за ролята на бащата в живота на децата с участници мъже и жени, представители на клуба, центъра или медиатори.
 • Организиране на дискусии, на които мъжете да обсъдят важни за тях теми, проблеми и предложения за по-активното им включване в живота на децата.

В училища и детски градини 

 • Участие на бащи в час на класа – в часа те могат да разкажат за своите професии (пожарникари, полицаи, лекари и др.), хоби или да поговорят с децата за важни  неща от живота.
 • Участие на бащи в конкретни часове – математика, спорт,  труд и техника и др.
 • Организиране на конкурси за разкази, рисунки и есета на тема „Да бъдеш Баща” – в журито могат да бъдат бащи, деца или бащи и деца заедно.

В екипа на вашата организация

 • Официално присъединяване в националната кампанията „Да бъдеш Баща” Можете да се присъедините на сайта ни http://mencare.bg/, бутона „ВКЛЮЧИ СЕ“, меню вдясно на заглавната страница.
 • Генериране на идеи и възможности за активно включване на мъже, с които вие работите, в живота на децата. Реализиране на тези идеи в рамките на програмите на организацията.
 • Включване на мъжете от екипа в дейности и инициативи в рамките на Седмицата.
 • Съвместни дейности с местни партньори по темата – училища, детски градини, медии и др.

Във вашата фирма

 • Ден на отворените врати – определете ден, в който Вашите служители могат да доведат децата си на работното място и да ги запознаят с работата си. Това може да бъде добър стимул и за татковците да се почувстват горди от своя занаят или професия.
 • Ден на семейството – организиране на пикник, спортно състезание, концерт или други общи дейности за семействата на Вашите служители.

Очакваме Вашите коментари, мнения и предложения на  david.kiuranov@roditeli.org . Ако желаете да популяризирате организираните дейности, моля изпратете ни снимки*, придружени с кратко описание на инициативата и ние ще ги разпространим чрез медийните канали на кампанията „Да бъдеш Баща“.

*Снимките, на които има деца, трябва да бъдат придружени от писмено съгласие на родителите/настойниците на децата. Изключение правят снимки, представящи масово мероприятие – публика на футболен мач, състезание с множество участници, публика на концерт и т.н.

 

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.