Пропускане на връзки

Случаят на Сашко – къде сбъркахме?

Вече шести ден цяла България е притаила дъх в очакване на хубава новина за малкия Александър от Перник, който изчезна, докато се разхождаше с баща си в петък следобед. В безпрецедентната по своя мащаб акция по издирването на Сашко, който е дете в аутистичния спектър, е впрегнат огромен ресурс – взимат участие както полицаи, жандармеристи, пожарникари и планински спасители, така и много доброволци. За съжаление обаче следа от 12-годишното дете няма и днес.

Случаят обаче за пореден път повдигна много въпроси в обществото за условията, в които растат и се развиват децата със специални образователни потребности и как държавата подкрепя техните семейства. Казусът оставя горчив привкус у хората, и особено у родителите на деца с такива нужди, които всеки ден водят своята лична битка, в голяма степен забравени и загърбени от институциите  ни. Редица психолози и други специалисти от години алармират,че за децата в нужда и техните семейства е необходима системна, специализирана и качествена работа. Всяко семейство трябва да има достъп до образованителни, социални и здравни услуги и възможности, които да подкрепят израстването на детето и защитата му.

Ние като екип, който от години работи и се бори за качествени политики в подкрепа на родителите и децата, апелираме за адекватна и системна подкрепа за семействата на деца със специални образователни потребности и акцентираме върху необходимостта от оценка и осигуряване на съответните услуги и грижи.

Като родители и професионалисти в сферата на детското развитие вярваме, че родителите на всяко дете имат нужда от подкрепа и съдействие по пътя на отглеждане на детето си. По тази причина е и сериозна нуждата за осигуряване на  устойчиви и качествени социални, образователни и здравни политики и услуги в подкрепа на децата.

Оставаме с надеждата, че ще се случи чудо и малкият Сашко ще бъде намерен невредим. Неговият случай обаче е повод да отбележим, че децата от аутистичен спектър носят своята специфика и индивидуално различие, което трябва да бъде прието с гостоприемност.

Нека помним това и се отнасяме с разбиране към различните не само, когато има повод! И нека държавата обърне нужното внимание на тези деца и техните семейства, за да няма повече подобни ситуации.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.