Пропускане на връзки

Предизвикателството 5.клас: Спокойно, не са подменили детето ви с негов двойник!

Ако вече четете този материал, значи вероятно имате петокласник. Имате основание да сте горди – вашето довчера малко дете вече изкачва ново стъпало в живота си. Сигурно се вълнувате: Ще се справи ли? Няма ли да му е прекалено трудно? Трябва ли да се намесвам? Имаме две новини за вас: добра и… по-добра.

Добрата е, че вашето дете навлиза в етап, когато става все по-самостоятелно, все по-малко има нужда да бъде водено за ръка и започва да търси собствени отговори на най-важните въпроси: Кой съм? Откъде идвам? Накъде отивам?

А по-добрата новина е, че вие продължавате да сте най-важните хора в живота му. Точно сега вашето дете ще се нуждае най-силно от безусловната ви обич и подкрепа, за да успее да се справи със задачите на развитието в тази възраст: да изгради добра самооценка, да намери мястото си в сложния свят на взаимоотношенията с връстниците, да се научи да се справя с изискванията на различни учители и с трудната учебна програма… Можете да му помогнете, като… просто сте до него!

Предстои ви една година, в която детето ви ще преживее бурни промени, ще открива себе си по нов начин и ще търси мястото си сред другите. В тази възраст по-често ще чувате „не” от устата на вашето довчера послушно дете. Ще търсите трудния баланс между подкрепата за уменията му да отстоява себе си и уменията да спазва общите правила. Ще откривате радостта да общувате с един порастващ човек, който предизвиква представите ви за света. Понякога ще ви се налага да влизате в битки, понякога ще видите, че битките не си струват.

Бихме искали да сме ви от помощ с наръчника на Асоциация Родители „Добре дошли в 5. клас“, събрал опита на организацията и съветите на експертите по детско развитие. В книжката ще намерите много въпроси, които ви вълнуват, а откриването на отговорите е вълнуващият път, който ви предстои да изминете заедно – вие, детето и неговите учители.

Като за начало нека споделим няколко думи за особеностите на малчугана на 11 години. Детето на 11 е истинско предизвикателство – както за себе си, така и за родителите и учителите, за всички. То се намира в тази специфична възраст, в която на моменти се държи като малко дете, а в други – като напълно зрял индивид. Ето защо за много родители на петокласници е трудно да се ориентират дали детето им е вече голямо или все още има нужда от непрестанна грижа и опека. Добрата новина е, че всички промени през този период – физически, социални, емоционални и когнитивни, се случват бавно, което ви дава достатъчно време да се подготвите, че детето ви вече се превръща в истински тийнейджър.

Началото на т. нар. „обективна криза на развитието на децата на 10-11 години” съвпада с преминаване от начален към среден етап на образование, което е и причина в пети клас значително да се увеличава броят на децата, които изпитват затруднения при обучението и адаптацията към новите условия на организация на учебния процес.

На този фон едва ли е изненадващо, че собственото ви дете ще е по-нервно, по-неспокойно и по-тревожно, отколкото е било преди, че понякога няма да може да реши задачи, които допреди няколко месеца е решавало без затруднение, че постоянно ще си забравя я тетрадка, я учебник, я маратонки…

Спокойно, не са го подменили с негов двойник, то просто преживява период на адаптация и му е необходимо време, за да премине през него. Затова заредете се с търпение и положително настроение и знайте, че ние сме тук, за да ви подкрепяме и помагаме.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.