Пропускане на връзки

Първият учебен ден на най-малките: Една радостна суматоха сред огромни букети и развълнувани родители

Първият учебен ден обикновено е една радостна суматоха – дворът на училището е пълен с плахи първолаци с огромни букети, развълнувани родители с камери и фотоапарати, радостни възгласи на по-големите ученици, които се виждат за пръв път след лятната ваканция, стремително препускащи учители, които се опитват да превърнат хаоса в ред…

Ако за пръв път сте родител на първолак, отначало може да ви се стори, че положението е извън контрол, но скоро с учудване ще откриете как всичко застава по местата си – незнайно как класовете откриват своите разчертани места на двора, където ги очакват класните им, директорът държи тържествена реч, която почти никой не чува, всички посрещат училищното знаме и колкото и невероятно да изглежда, нестихващата глъчка заглъхва по време на химна…

И ето че се разнася първият училищен звънец и най-големите ученици повеждат за ръка най-малките към училищната сграда… След тържеството на двора по традиция родителите са поканени да присъстват на първия учебен час. В класната стая ще видите децата, седнали на чиновете – истински малки ученици. Всеки от тях ще получи комплекта безплатни учебници, добра дума и насърчение от учителя, а вероятно и почерпка, за която и вие може да допринесете, ако преди това сте съгласували с учителя. В края на часа учителят ще ви уведоми как ще протече следващият ден, в колко часа да доведете и вземете децата, какво да приготвите за работата, която предстои.

СЪВЕТИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ:

Не пропускайте след този вълнуващ ден да поговорите с детето как се е чувствало, какво му е направило впечатление, какво му е харесало най-много, има ли нещо, което го е притеснило.

Обяснете му, че на следващия ден нещата ще протекат по различен начин. Не го плашете със строгия ред или наказанията, които би могло да си навлече, ако не го спазва.

Обяснете му, че в училището има правила, които то трябва да разбере и спазва и че учителите и вие ще му помогнете това да се случи.

Повече информация може да намерите в наръчника ни за родители „Добре дошли в 1.клас!“

 

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.