Пропускане на връзки

Ново изследване на Асоциация Родители разкрива: Родителите искат за децата си знания, умения, ценности и морал

Родителите искат децата им да получат от образованието си както знания и умения, които да са им полезни в живота, така и ценности и собствен морал. Това сочи ново национално представително изследване на Асоциация Родители за нагласите на родителите към българското образование „Българското училище – погледът на родителите“. Проучването бе представено от Давид Кюранов, ръководител на изследването, по време на конференцията „Родителите и учителите: Заедно за детето“, която се проведе днес в Launchee, ЦУМ.

Форумът, посветен на връзката между училище и семейство, събра на едно място учители, родители, психолози и официални лица. Той бе открит точно в 10.00 ч при пълна зала от водещия Георги Еленков, част от секретариата на Национална мрежа за децата, и изпълнителния директор на Асоциация Родители Яна Алексиева. Конференцията бе предавана и на живо в страницата на Асоциация Родители, може да я гледате тук.

Много се вълнувам, че всички вие сте тук. Виждам тази пълна зала и си мисля, че това е знак, че в края на форума ще си тръгнем от тук с вярата, че родителите и учителите заедно могат да постигнат много“, каза Алексиева.

Вярвам, че всички ние, които сме се събрали тук днес, сме водени от стремежа и желанието да бъдем онези възрастни за децата, които ще им помогнат да израснат щастливи, уверени, знаещи, мотивирани и пълни с мечти“, заяви от своя страна Еленков.

След това думата бе дадена на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Необходимо е силно партньорство между учители и родители за емоционалното и социалното развитие на детето. Усилията ни трябва да се концентрират върху развитието на силните страни на детето, а не само върху грешките, които допуска или трудностите, които има в образованието. Ключът към доброто образование е модерна, позитивна и добра образователна среда. Много е важна темата, която днес ще обсъдите тук – как ангажираните родители да се включат по-успешно с добрите учители в тази екосиситема на образование, възпитание, личностно развитие на учениците“, обяви министърът.

Ролята на партньорството между родители и учители в процеса на изграждане на една по-добра образователна система бе призната и потвърдена и от председателя на Комисията по образование и наука в Народното събрание Красимир Вълчев.

„Благодаря на Асоциация Родители за всичко, което прави. Убеден съм, че ще имаме по-добра образователна система, ако имаме силни и активни родителски организации. Заедно трябва да провеждаме няколко важни политики, една от които е именно политиката на партньорство и ние го правим през последните години. Тук виждам представители на всички партньорски организации и се надявам да работим в посока на това да формираме една коалиция – и политическа, и образователна, коалиция от граждански организации, която да подкрепя основните политики в образованието. Смея да твърдя, че имаме консенсус какъв е проблемът, имаме ясна диагноза, знаем какво трябва да направим, какви са решенията. Трябва ни последователност. Освен политиката на партньорство, която споменах, трябва да премахнем културата на формализъм и да променим начина на учене. Учебните програми и оценките възпроизвеждат културата на заучаване, която е основен проблем в системата. Вижда се и от PISA– акцент върху знанията, не върху уменията“, посочи от своя страна Вълчев.

След встъпителните думи конференцията продължи с представяне на изследването. То е проведено в периода септември – октомври 2023 г. с 807 родители от цялата страна. Реализирано е от Асоциация Родители със съдействието на изследователска агенция „Ноема“. Проучването e представително за родителите, които основно отговарят за образованието на детето.

Данните показват, че учителите получават висока оценка от родителите по редица параметри – добра подготовка, преподавателски умения, уважение към деца и родители, внимание към децата. Родителите твърдо заявяват, че биха определили 70% от учителите на децата си като „добри учители“.

Основният проблем, свързан с учителите, според родителите е липсата на млади преподаватели, отбеляза социологът Давид Кюранов, който е част от екипа на Асоциация Родители и ръководител на изследването. Макар и общо позитивно настроени към училищното образование, родителите дават ясна заявка, че промяна в него трябва да има – това подкрепят общо 84%, като за повече от половината респонденти тя трябва да е цялостна (57%), добави още Кюранов. Средната оценка, която образованието в училище получава от родителите днес, е добър (4,31), като най-ниската оценка е в столицата (4,18), а най-високата – в селата (4,40), сочат данните от проучването.

По думите му родителите очертават няколко проблемни точки. На първо място се посочва дисциплината на учениците (45%), което от една страна показва, че за самите родители е трудна задача да овладяват поведението на децата си, особено от тийнейджърска възраст нататък, а, от друга – че са склонни към повече възможности учителите да наказват децата в училище.

“Когато стане въпрос за дисциплина, не трябва да забравяме, че имаме образователна общност от трима основни партньора, като най-важният са учениците. Първата крачка е да уточним каква е представата за дисциплина на учителите от една страна и на родителите от друга, както и каква е представата на учениците за това какво е добро поведение и оценка на собственото им такова”, уточни Кюранов.

На второ място като проблем е поставен учебният материал (40%), който  според родителите е 1) твърде много, 2) зле поднесен, и 3) разпределен сред твърде много учебници. “Тези разкрития по отношение на учебния материал не ни изнанадват, те се появяват периодично в много изследвания. Твърде много учебен материал, твърде много учебници, претъпкана и претоварена програма – такава  е оценката на родителите”, заяви Кюранов.

Изследването установява няколко ключови сфери на промени, които родителите подкрепят:

  • Повече спорт и движение, грижа за физическото и психичното здраве на децата
  • Акцент върху знания и умения, от които “има полза в живота”, не само практически, а и личностни и социални
  • Въвеждане на тематични родителски срещи и индивидуален елемент в традиционните такива
  • Категорично едносменен режим

Все пак родителите виждат редица аспекти на училищния живот като сравнително удовлетворителни – като комуникацията с учителите и техните качества, подготовката на децата им по предмети като български, математика и чужд език. Донякъде по-критични са към придобиването на функционални умения от децата – това те да решават реални казуси, да учат с разбиране, да се грижат за тялото си. Отчитат и липсата на граждански знания и умения (как функционират държавата и обществото).

Родителите, които се занимават с училището на детето, често са поставени в трудна за разрешаване дилема – как да мотивират децата си да учат, без едновременно с това да загубят доверието на децата си и споделянето помежду им. Изследването показва, че, докато децата с лекота споделят за училищни дела с родителите си, то, когато стане дума за живота им онлайн, децата ревностно го пазят за себе си, което създава предпоставки да се сблъскат с различни опасности и да не споделят за това.

Изследването предизвика силен интерес в залата. Любопитен въпрос към Кюранов отправи Елисавета Белобрадова, която отбеляза: “Какво трябва да се направи за учителското съсловие? Най-важно е да се издигне статутът на учителя на високо ниво. В очите на родители, на деца, на себе си. Учителят трябва да знае каква отговорност носи, да знае, че той стои високо в йерархията. Според мен родителите искат да върнат властта на учителите, искат те да бъдат силни авторитети. Какъв е пътят това да бъде постигнато?”

“Да станеш учител трябва да бъде трудно, а не лесно, да изисква усилия. Трябва да имаме изисквания към учителите, които те с гордост да изпълняват, сближаването между родители и учители също е важна част от пътя към изграждане на силен авторитет на учителя”, отбеляза Кюранов.

Цялото изследване може да видите тук

Снимки: Антон Василев

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.