Пропускане на връзки

Марияна Георгиева за връзката училище и семейство, взаимното уважение и границите

Какви са политиките за включване на родителите в училищната общност? Какво прави една връзка между семейството и училището ефективна? Какво значи ясна и отворена комуникация? Какво значи  взаимно уважение? По какъв начин училищата в различни европейски държави поддържат границите на системата?

Това са само част от въпросите, на които отговаря Марияна Георгиева, образователен експерт в сферата на качеството в средното образование и професионалното развитие на учителите с опит в България, Великобритания, Германия и Австрия. Тя бе сред основните панелисти и презентатори на конференцията, организирана от Асоциация Родители на 15 февруари „Родители и учители: Заедно за детето“. С опита и експертизата си Георгиева допринесе за повишаване на разбирането за нуждата от партньорство между училище и семейство и сподели с присъстващите ценни примери по темата от други образователни системи.

Според нея доверието към училището преминава през качеството на отношенията и резултатите. Тя смята, че училището трябва да има автономията да създава качествени отношения с родителите – без инструкции, наказания, разписани стъпки и програми. Георгиева е убедена, че разчупването на формализма в образователната система има силата да привлече родителите и да помогне за истинска връзка на децата с ученето, връстниците и училището.

За нея е важно и да се отговори на въпроса „Какво значи взаимно уважение?“ Според нея това е ясна загриженост за детето и разбиране, че и семейството, и училището допринасят за развитието му. Един от най-важните уроци, които тя е научила от изследванията, които е провела в други държави, е как да говорим зачитащо за идентичността на детето.

„Моят ментор, Фрау Имани от интернационалното училище в Залцбург, никога по никакъв повод не говореше за произхода на децата като за фактор възпрепятстващ развитието им.  Във времето, което прекарах с нея, никога не чух да ползва оценъчни думи за поведението или начина на учене на децата. Винаги повтаряше, че “от нас (учителите) зависи мира в класната стая”, споделя още експертът.

Зачитането и уважението между училището и семейството изискват поддържане на ясна граница. Границата е видима или невидима линия, която училището очертава, за да опише и да даде знак за поведение, което причинява емоционална вреда и не е приемливо. Нарушените граници са основната причина за конфликти, агресия, и трудности във взаимоотношенията, емоционално прегаряне, а понякога и не позволяват и да се постигнат целите, заради които съществува училището, а именно образованието, твърди още Георгиева.

Още споделен опит и работещи практики от Марияна Георгиева може да прочетете тук.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.