Пропускане на връзки

Какво трябва да знаем за дневния сън при децата?

Какво трябва да знаем за дневния сън при децата? Разговаряме с Анелия Лазарова, първият в България консултант по детски сън, а вече и по сън за възрастни; www.anelialazarova.com.

Важен ли е дневният сън?

Дневният сън е изключително важен и нужен при децата. Адекватният дневен сън води до по-малко събуждания през нощта и по-спокоен и дълъг нощен сън. А ползите през деня са, че детето е весело, спокойно, отпочинало и пълно с енергия.

До каква възраст е добре детето да спи следобед?

Повечето деца, естествено, премахват дневния сън около 3-5-годишна възраст (на тази възраст той вече е само един). Всички деца са различни, но това е най-често срещаната възраст, при която мъниците започват да показват признаци, че са готови да премахнат дневния сън. Ето и някои от сигналите:

Имате ли „битки” преди вечерното лягане или преди обедния сън? Детето ви прави ли всичко възможно, за да отложи лягането – продължава да играе и като цяло се бори със заспиването? Това поведение повече от две седмици ли продължава? Ако е така, може би е време да премахнете обедния сън.

Вашето дете може да продължи да спи обеден сън, стига това да не пречи на непрекъснатите 11-12 часа нощен сън. Един от начините да предотвратите премахването на обедния сън е да се ограничи продължителността му до 60 минути. Също така се уверете, че той не се случва твърде късно през деня. Можете да експериментирате с времето, но приключването му между 14-15 ч. би било подходящо.

След като решите да премахнете дрямката, започнете да прилагате „тихо време“ на мястото на времето за дрямка. Изберете няколко спокойни занимания в стаята на детето  и обяснете, че то може да играе само там, докато тихото време не свърши. Това е новото правило и то трябва да се прилага. Може да навиете аларма в стаята му и го уведомете, че тя ще ги подсети кога е приключило тихото време. Започнете с 30 минути и увеличете до час.

В кои часове и по колко са препоръките за дневния сън?

В зависимост от възрастта се променят както броя, така и продължителността на дневния сън. При всяко дете обаче всичко е строго индивидуално. И все пак, съдейки по практиката си, мога да обобщя следните времеви рамки на съня:

5-6 месеца

Часове дневен сън: 3-3.5 часа

Среден брой дремки: 3

Буден прозорец: 2-3 часа

Време за вечерно заспиване: 19-20 ч.

7-14+ месеца

Часове дневен сън: 2.5-3 часа

Среден брой дремки: 2

Буден прозорец: 3-4 часа

Време за вечерно заспиване: 19-20 ч.

13-18 месеца – 2+ години

Часове дневен сън: 2-3 часа

Среден брой дремки: 1

Буден прозорец: 4-6 часа

Време за вечерно заспиване: 19-20 ч.

И все пак, ако детето отказва да спи, какво да правим?

Ако имате трудности, когато слагате детето да спи, задайте си следните въпроси:

  • Детето ми в кои от горните граници попада?
  • Трудностите с всичките дремки ли са или само с последната?

Ако е с всички, тогава помислете за спокойна игра/дейности 30 минути преди дрямката и 6-7-минутен ритуал, който ще помогне на детето да се настрои за сън. Много родители са въвели такъв ритуал преди нощния сън, но не и преди дневния. След като направите тази промяна, протестът преди сън ще изчезне.

Ето един примерен кратък ритуал, който можете да въведете преди обедния сън:

  • Смяна на памперс;
  • Притъмняване на стаята;
  • Песен/гушкане;
  • Спане в кошарката.

Ако протестът е само за последната дрямка, вероятно е време да я премахнете.

Има ли трикове, с които лесно да приспим детето през деня?

Всеки път, когато ме попитат за трикове за лесно приспиване, отговарям, че „тайната“ на добрия сън се крие в това всъщност да няма приспиване. Т.е. да няма приспиване от външни фактори или детето да има самостоятелни умения за заспиване. Само така то ще спи спокойно, продължително и сънят му ще бъде с оптималното качество.

Така че, ако до сега сте приспивали детето си с кърмене, биберон, носене на ръце, в количка, слинг и каквото още се сетите, съветвам ви да промените това възможно най-скоро и сами ще се убедите в резултата от промяната!

Когато детето се отказва от следобедния сън…

• Предложете закуска, съдържаща естествени захари, когато стане по-късно следобед. Това ще даде допълнителна енергия на вашето дете.

• Очаквайте детето да е малко „кисело“ по време на този преход.

• Може да има дни, в които детето да заспи по време на тихото време.

• Може да се наложи да промените режима, за да осигурите солидна 12-часова нощ, така че това може да означава по-ранно лягане.

• Пълното адаптиране към този преход може да отнеме до 6 седмици.

Какво да правим, ако детето вече е голямо, но все още има нужда да спи на обяд?

Има случаи, когато детето вече е в ученическа възраст, но все още обича да подремва на обяд. В повечето случаи обаче причината за това е една-единствена – недостатъчен нощен сън! Поради това детето има нужда да навакса пропуснатия нощен сън през деня. Решението на този проблем е очевидно – просто махнете обедния сън и слагайте детето да спи вечер по-рано, за да е бодро, щастливо и добре отпочинало сутрин, готово за учене, спорт и забавления!

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.