Пропускане на връзки

Какво е да бъдеш родител на тийнейджър в България?

През есента на 2017 г. екип на Асоциация Родители и сдружение „Дете и пространство“ проведе задълбочено качествено социологическо проучване на тема ситуацията на родителите на тийнейджъри в България. Изследването е част от регионален проект на УНИЦЕФ, който обхвана няколко държави от Източна Европа, включително България.

Още в началото на изследването – когато проучвахме релевантното законодателство към родителите на тийнейджъри в България, и наличните материали, които биха могли да са им от помощ -установихме, че, първо, законодателят не разпознава родителите на тийнейджъри като специфична група, въпреки твърде специфичната възраст на техните деца. Съответно, мерки в тяхна подкрепа на равнище институции не се предвиждат. Освен това, материали, разработени от експерти и НПО открихме изключително малко.

Проведохме 13 дълбочинни интервюта с експерти в темата за тийнеджйръството, и общо 16 фокус групи из цялата страна – 8 с родители на тийнове (4 с майки и 4 с бащи),  и 8 със самите тийнейджъри (4 с момчета и 4 с момичета), включително и деца с увреждания или в друго неравностойно положение.

Богатството на различните перспективи – на бащите и майките, в големите и малки градове и села, с деца между 10-13 и такива между 14-17 – създаде пъстрата картина на живота на семействата с нашите подрастващи деца.

Научете повече в аналитичния доклад с автори Йордан Йосифов, д-р. Николай Михайлов и Давид Кюранов от Асоциация Родители.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.