Пропускане на връзки

Как да помогнем на дете, жертва на тормоз в интернет?

Да си родител никога не е било лесна задача. Но във века на интернет, с широкоразпространените смартфони и възхода на социалните мрежи, тя се превръща в още по-голямо предизвикателство. Знаете ли, че според много изследвания родителите днес смятат, че в ерата на технологиите да си родител е много по-трудно, отколкото е било преди 20 години и повече. Ето и някои от причините защо това е така.

Оказва се, че в Центъра за безопасен интернет в България постъпват най-много сигнали на деца, които са подложени на онлайн тормоз и на сексуална онлайн експлоатация (злоупотреба с голи снимки). Трябва да се отбележи, че докато възрастта за втория тип сигнали е 10-16 г., то при първия вид сигнали долната граница е паднала до 8, дори 7 години. Това означава, че все по-малки деца стават жертва на тормоз. Затова е много важно родителите да са информирани за рисковете, които крие онлайн пространството, и особено социалните мрежи като Фейсбук, Инстаграм, ТикТок.

„Изключително важно е, ако родителите позволят на детето си да има профили в социалните мрежи в по-ранна възраст, да направят необходимите настройки, които да го защитават“, обяснява Антоанета Василева, координатор в Центъра за безопасен интернет. Тя пояснява, че профилът на детето не трябва да е публичен, а частен, да бъде скрит рожденият му ден, адресът му и всякаква лична информация, която би могла да бъде използвана от недобронамерени потребители в социалните мрежи. Колкото и да звучи плашещо и далеч от нас като родители, педофилите и трафикантите на хора следят именно такава информация, когато подбират жертвите си. Например, ако едно дете е написало, че е на 99 години, но си е сложило истинска профилна снимка, това е сигнал за педофилите пояснява координаторът на Центъра за безопасен интернет.

„Не е достатъчно просто да сложим родителски контрол на телефоните на децата. Нито пък да ги шпионираме. Най-значимата превенция, колкото и банално да звучи, са разговорите с децата“, уверява Василева. Важен съвет към родителите е и да следят поведението на децата си, което често може да им подскаже, че има проблем. Например сигнал за това, че може нещо да се случва с детето е вглъбяването му или пък чести прояви на агресия. „Когато става въпрос за тормоз, било в училище или в онлайн пространството, децата не са склонни да кажат цялата истина, защото се притесняват от реакцията на родителите. Когато подходиш с въпроси Кой те обижда?, Къде те обижда?, Как те обижда?, тогава детето се отпуска да говори“, обяснява Василева и заявява, че е много важно тормозът да се докладва. Ако до Консултативната линия 124 123 достигне информация, консултантите могат да помогнат.

Освен това е важно да се предприемат мерки във връзка с тормоза не само на семейно ниво, но и на общностно – в училището. Ако това не се случи и проблемът се подцени, нещата ескалират, тези, които тормозят, се чувстват по-силни и продължават да го правят още-по ожесточено. А, потърпевшите деца, объркани от липсата на реакция у възрастните, все повече се затварят в себе си.

Василева набляга и на това, че ситуацията на онлайн тормоз трябва да бъде погледната от друг ъгъл – този на тормозещия. Трябва да се вземе под внимание, че децата, които упражняват тормоз върху други деца, в 90 % от случаите преживяват нещо негативно вкъщи или в училище. Много деца тормозят връстниците си, защото те са тормозени от някой друг, или са пренебрегвани и страдат от липса на родителско или приятелско внимание. Това, което им се случва, им причинява болка и те реагират на нея с агресия, като наранени животинчета.

Много хора не знаят, че най-тежко за децата е усещането, че не са обичани и желани, а това се оценява чрез това дали родителите говорят с тях, дали ги прегръщат, дали им казват, че ги обичат и ценят такива каквито са, обяснява Антоанета Василева.

Като родител, да разбереш, че детето ти тормози друго дете в училище, често е шок, но е важно и в тази ситуация да не се реагира крайно, да обвиняват и да крещят на детето. Трябва да се опитат да разберат какво причинява това поведение у детето и да му помогнат да продължи напред. Същевременно е важно като родители да покажат, че няма да толерират детето им да се държи така с връстниците си.

„Много е важно родителите да повтарят на децата си, че думите притежават голяма сила и че когато не са правилно подбрани, могат да нанесат огромна вреда и да наранят някого за дълго“, изтъква Василева.

Днешното дигитално поколение не познава свят без интернет. Мрежата дава безброй възможности, както и реалният свят, но като реалния свят – крие рискове, за които трябва да са подготвени децата – нужно е те да ги разпознават, да ги избягват и да знаят как да се справят и от кого да потърсят помощ. Така, че родители направете всичко необходимо да подготвите децата си, когато навлизат във вселената на интернет. И не забравяйте да говорите с тях, да ги наблюдавате – те сами ще ви подскажат кога нещо не е наред.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.