Пропускане на връзки

Как да подготвим детето за детска градина?

Тръгването на детето на детска градина е труден период и за родителите, и за детето…По темата разговаряме с Яна Алексиева, психолог, Асоциация Родители.

Тръгването на детска градина не е труден период, а просто нов етап в живота на цялото семейство. И като всяко ново нещо, което преживяваме, то предизвиква всякакви вълнения и голяма доза стрес.Това, което родителите могат да направят и за себе си, и за детето, е да се подготвят за промяната, да си оставят достатъчно време, за да свикнат с новата ситуация. Децата в тази възраст все още нямат собствени преживявания и спомени и ги изграждат въз основа на усещанията, реакциите и преживяванията на родителите си. Децата опознават света около себе си през мама и тати. Ето защо в този момент е важно родителите да са максимално спокойни, да вярват,че това е ново и вълнуващо преживяване за детето им, че е част от неговото развитие, че градината е място за игра и знания.

Ако детето преживява тежко тръгването на градина – плаче, ядосва се, тъжно е, тръшка се,нека родителите да анализират собственото си отношение към нея и страховете си. Задайте си въпроса какво точно притеснява вас самите, дали не е ви в страх от това, че се отделяте от детето си, дали самите вие нямате лоши спомени от детството си…

Освен това би било хубаво да посетите градината и да разговаряте с персонала за това какви са условията, детето по цял ден ли ще е в началото или може да го взимате по обяд… Така самите вие ще се чувствате по-спокойни, което ще рефлектира и върху детето.

Друга, добре работеща и известна техника е да започнете да говорите на детето за детската градина достатъчно дълго време преди тръгването (примерно месец-два), да се разхождате с мъника около градината, за да може да я види, да опознае пътя дотам, да запомни сградата. И още – ако имате добри и приятни спомени от собственото ви детство, не се колебайте, разкажете ги на детето!

Колко време обикновено отнема на мъника да се адаптира към новата среда и кога имаме повод за притеснение?

Всяка адаптация изисква време и ако за едно дете е достатъчна седмица, за друго може да е необходим и месец. Продължителността на адаптация зависи от характера на малчугана, от здравословното му състояние, от семейната обстановка, но най-вече от нагласата на родителите и доколко имат доверие да пуснат детето си.

Ако все пак детето не се адаптира дълго време, проследете какво в средата го кара да се чувства неспокойно – нещо в самата среда, отношенията му с другите деца (с конкретно дете) или с учителите. Рядко детето се чувства неспокойно без каквато и да е причина.

Какви негативни реакции можем да очакваме от детето?

Много важно е родителите да знаят, че тъгата и истинското осъзнаване се случват няколко дни, седмици и дори месец след тръгването на градина. Малчуганът изведнъж става по-тъжен, не иска да ходи на градина, плаче. Това е съвсем нормално, защото детето свиква с новата среда, новите правила, новите изисквания. Преди да тръгне на градина то е получавало грижи и внимание, насочени само към него, а в градината е точно обратното – детето се съобразява с нови правила. За да подпомогнат процеса, хубаво е родителите предварително да са го научили да бъде максимално самостоятелно (според възрастта си). Изискванията на учителите детето да имат определени умения – да може да се храни само, да ходи до тоалетна, да се облича и т.н., не са прищявка, а са помощ за самите деца.

Ако детето изпитва нежелание да посещава детска градина или ясла, как да го мотивираме, без да го насилваме?

Винаги, когато говорим с детето си, най-ценното правило е да бъдем автентични. Важно е да мислим как и каква информация поднасяме и какво искаме да кажем с нея на детето си. И да не забравяме, че детето е личност.

Хубаво е да разкажем на мъника за всичко интересно, което ще му се случи в градината – че ще има много деца, с които ще си играе, че ще има нови играчки, ще прави интересни неща, ще играе интересни игри… Чудесно би било да съобразим примерите с индивидуалния интерес на детето – например, ако детето обича да подрежда пъзели, можем да му кажем, че в градината ще намери нови и интересни пъзели. Важно е примерите да са конкретни.

Каква може да бъде причината за евентуално агресивно поведение на детето сред новите му другарчета и как може да се преодолее подобен проблем?

Зависи в каква възраст и в какво точно се проявява така нареченото агресивно поведение. Например,ако детето е на около две години, напълно нормално е да не иска да си дава играчките и да си пази вещите.Тъй като все още не може да говори добре, за да защити нещата си, то действа и лесно може да посегне на някое дете. Ето защо е хубаво родителите да са информирани за това какво е характерно за съответната възраст на детето. И още нещо – преди да започнем да променяме средата или да се опитваме да въздействаме на детето, най-важното е да разберем какво точно се случва и коя е причината за това поведение. Ако все пак има ситуация, която ни притеснява, тогава е важно да разберем повече – да говорим с детето и с учителите, а при нужда да потърсим помощ от психолог.

Коя е най-подходящата възраст за градина?

Детето е готово за общуване с повече деца, за приемане на нови правила и нови авторитети около 3-тата си година. Преди тази възраст то има нужда от повече спокойствие, от близост с родителите си, от семейна среда и от време за самото него.

7 съвета как да подготвим детето

  1. Вярвайте на детето и уменията му за адаптиране!
  2. Вярвайте на детската градина!
  3. Бъдете търпеливи и подкрепящи!
  4. Използвайте още първите дни за създаване на позитивно отношение на детето към новото място! Опитайте се да превърнете началото в нещо като мини празници.Забавлявайте се, докато отивате на градина.
  5. Ако детето плаче и не иска да отиде на детска градина, гушнете го, успокойте го, разкажете му колко вълнуващи моменти го очакват.
  6. Бъдете едновременно подкрепящи, но и ясно поставящи граници, че детето тръгва и ще ходи на градина. За децата е много объркващо тръгването и спирането от градина. В повечето случаи, след първите дни в градината децата разбират, че това, което им се случва, ще е нещо ново и за постоянно. Именно тогава е и един от най-трудните периоди. Извървете пътя с търпение и разбиране.
  7. Създайте и следвайте режим! Детето трябва да се е наспало достатъчно добре. Хубаво е да става около час преди излизането, за да има време да се разсъни, да закуси и да тръгне спокойно!
Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.