Пропускане на връзки

Как да направим онлайн средата по-безопасна за децата: България и Румъния обменят опит

Опита си в областта на детското участие в дигиталната среда обмениха на експертна среща българският и румънският Център за безопасен интернет. В събитието участваха и представители на Международната мрежа „По-добър интернет за децата“ (Better Internet for Kids), обединяваща Международната асоциация на интернет Горещите линии (Hotline) INHOPE и Европейската мрежа от Консултативните линии (Helpline) на Центровете за безопасен интернет InSafe.

Данните от румънския Център за безопасен интернет сочат, че за периода 2008 – 2022 г. на Горещата им линия са имали 27 146 сигнала, а на Консултативната им линия – 10 082. Около 600 000 младежи са се включили в дейности по повишаване на информираността относно безопасността в интернет, а 169 000 учители и родители са били обучени.

Сигналите на Българската Гореща линия за периода 2005 – 2022 са 86 928. Консултативната линия 124 123 е подкрепила над 5 000 деца, тийнейджъри и родители в периода 2011 – 2022 г. Как да разпознават и да се пазят от онлайн рисковете са обучени над 30 000 деца и тийнейджъри, над 15 000 учители и над 12 000 родители.

На форума бяха споделени добрите практики на България и Румъния в областта, както и предизвикателствата, които срещат екипите всеки ден в работата си. След като представиха дейността си, представителите на българския Център за безопасен интернет имаха възможност да се запознаят с работата на румънските си колеги. Представителите на северната ни съседка споделиха ценна информация за кампаниите, събитията и всички добри практики, на които разчитат, за да достигнат до повече хора. Интересен пример е организиран от тях социален експеримент в рамките на конференцията по случай Деня за безопасен интернет, който отбелязваме всяка година през февруари. На всички присъстващи на събитието било изпратено съобщение „Светът ще бъде по-добър без теб“. След първоначалния шок те били приканени да помислят как би се чувствало едно дете в тази ситуация.

Румънските представители показаха и въздействащо видео, подготвено от тях, което има за цел да привлече вниманието на обществеността към проблема с онлайн тормоза между деца. Част от кампанията им за запознаване с предизвикателствата и рисковете за децата в онлайн пространството са и 4 подкаста с участието на психолог, инфлуенсър, представител на научната общност и телевизионен водещ.

Като основно предизвикателство и българският, и румънският Център за безопасен интернет посочиха липса на човешки ресурс и образователната система, която затруднява работата им.

 

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.