Пропускане на връзки

Интернет (без)опасност – онлайн рискове за деца

Въпросът за онлайн рисковете за децата ни става все по-актуален с всеки изминал ден. Децата ни се забавляват, общуват, а вече и учат онлайн. Още не проходили и проговорили, малките човечета успяват да се доберат до електронните устройства – таблети, компютри, телефони… Родителските усилия да контролират, ограничават и отказват достъп до виртуалния свят са разбираеми, но отнемането, забраната и криенето често предизвикват още по-голям интерес у децата. Още повече, че в настоящия момент приоритетният канал на децата ни до връстници, информация и образование е интернет. В тази статия ще обобщя някои основни опасности, които крие мрежата за децата на различните възрасти.

3-6 години

В тази възраст онлайн дейностите са сравнително ограничени и се свеждат до онлайн игри или гледане на видеоклипчета и снимки. Основната опасност е случайното попадане на неподходящо съдържание – порнография, жестокост, насилие или нецензурен език. Това е най-удачният момент да установите правила за ползване на интернет и дигитални устройства. Ако имате затруднения да го направите, винаги можете да поговорите с други родители, например.

7-9 години

Децата все повече гледат клипове и играят видеоигри онлайн, като някои от тях включват агресивно поведение. Децата на тази възраст се впечатляват от динамичните действия и супергероите. Искат да приличат на тях и им подражават. В тази възраст те са склонни да прекарват много време пред устройствата, затова е важно да имате правила, които да балансират ежедневието и здравословния за тях дневен режим. Ако въпреки усилията ви детето прекарва повече време онлайн, потърсете причините в средата му – децата с емоционални липси и липса на родителско внимание са в по-голяма степан изложени на риск в мрежата. Също така бихте могли да потърсите помощ и допълнителна информация на телефонната линия за безопасен интернет за деца.

10-12 години

В тази възраст все още значително влияние имат семейството и близкото обкръжение, но онлайн пространството все повече привлича децата на прага на юношеството. Експериментите стават по-чести и по-смели както в реалния, така и във виртуалния живот на детето. Рисковете от онлайн тормоз в достъпните комуникатори и социални мрежи се увеличават многократно. В тази възраст е важно да се насърчава развитието на собствени умения и интереси. Натрупването на самочувствие и увереност в общуването с другите по ненасилствен и социално приемлив начин е верният път към коректно взаимодействие с околните – и в реалното, и във виртуалното пространство. Поощрявайте децата си да се занимават със спорт и изкуство – благодарение на това, децата ще придобият увереност в уменията си, което от своя страна ще ги предпази от самонараняване и насилие.

13-15 години

В тийнейджърството най-значимо е мнението и отношението на връстниците. Онлайн тормозът е основен риск в тази възраст. Все по-често децата стават жертви на т.нар. секстинг. Изпращането на голи снимки и еротични видеа е част от флирта и „свалките“ в интернет пространството. Това обаче може да доведе до онлайн сексуално насилие и изнудване. Тийнейджърското поведение в реалността често е пряко свързано с това, което се случва във виртуалното пространство. В случай, че нещо в поведението на детето ви смущава или притеснява, поговорете открито с него. Ако имате нужда от помощ, винаги можете да потърсите специалист.

16-18 години

На тази възраст имаме срещу себе си деца с вече изграден характер и е много трудно да бъдат повлияни или подведени. Все пак, рисковете от онлайн тормоз, секстинг, фишинг и т.н. са сериозни. Често при юношите става въпрос и за финансово изнудване. Ако забележите нещо нередно, е важно да разговаряте с детето с уважение, като равен с равен. Това ще му даде усещането за сигурност и уважение и ще го предразположи да споделя.

Добрите отношения и откровеното общуване с членовете на семейството правят детето уверено и емоционално стабилно. Това му позволява успешно да се справи с недоброжелателите и манипулациите както в интернет, така и извън него.

Автор: Доника Боримечкова, психолог
Център за безопасен интернет, Асоциация Родители

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.