Пропускане на връзки

Голямото завръщане в училище: Експертите съветват какво да правим, за да е по-лесно

След трите месеца дистанционно учене с нетърпение броим дните до началото на новата учебна година, развълнувани, че децата ни отново ще влязат в класните стаи и ще се завърнат към добре познатия график, ученето и социалните си контакти. Тези емоции обаче са свързани и с голяма доза притеснения – като родители се страхуваме както от последствията от връщането в училище, така и от последствията, свързани с възможността и през тази година децата да продължат да учат от вкъщи. Дилема е голяма не само за родителите, но и за учителите и цялото общество. Защото няма един вариант, който да предпазва децата ни, нас и учителите. Защото няма една опция, която да гарантира дали по един и същи начин ще протече цялата учебна година. Защото няма никаква яснота относно разпространението на Covid-19.

И така, как родителите могат да се справят с това?

Как да подходим към връщането в училище през новата учебна година

Д-р Деби Гилбоа, сертифициран семеен лекар и експерт по устойчивост, предлага следните съвети:

1. Вие сте експертът

Знаете от какво се нуждае детето ви по-добре от всеки друг. „Използвайте своята експертиза, заедно с научните факти и наличната информация, за да вземете най-доброто решение, което можете“, препоръчва Гилбоа.

2. Родителите винаги имат избор

Вашето училище може би скоро ще обяви плана си за годината, но като родител все още имате избор дали да се съгласите с решенията, които са взети, обяснява Гилбоа. Може да обсъдите различени варианти за вашето дете, ако не сте съгласни с това, което предлага вашето училище.

3. Здравето и безопасността са на първо място

Докато балансирате рисковете и ползите от връщането в училище, не забравяйте, че в момента здравето и безопасността са приоритет повече от всякога, твърди Гилбоа. Като родители трябва да сте убедени, че училището на вашето дете ще спазва най-добрите практики, свързани с мерките за безопасност.

4. Родителите проявяват творчество при решаване на проблемите

Гилбоа, която е майка на четири деца, настоява да не забравяме, че като родители сме прекарали живота си в постоянно разрешаване на проблеми, за да може в семействата ни да царят безопасност и спокойствие. Можем да приложим същите тези умения и през новата учебна година.

5. Използвайте общността

Помнете – каквото и да става, не сте сами. Не се колебайте да помолите за помощ, ако имате нужда от такава. Може да се кооперирате с други родители на детето от вашия клас, с които да споделите тежестта от надзора на дистанционното обучение или пък да споделяте притесненията си.

6. Нека има план Б

В тази толкова несигурна ситуация Гилбоа препоръчва на всяко семейство да има резервен план Б. Вероятно новата учебна година ще протече по различен начин – може би ще има и учене от вкъщи, и присъствени дни, формите за обучение също ще са различни. Колкото по-бързо се настроим на тази вълна и признаем тази непредсказуемост, толкова по-добре ще се чувстваме и ние, и нашите деца. Устойчивостта изисква мислене „когато“, а не „ако“, така че родителите трябва да имат решения на проблемите още сега. Проведете семеен разговор, включете и децата в него, чуйте техните мнения и предложения.

7. Гледайте в перспектива

Гилбоа обяснява, че сме склонни да придаваме повече тежест на краткосрочния дискомфорт, отколкото на дългосрочния риск. Например, когато влиза в сила законът за предпазните колани в колите, много хора се оплакват, че лентата е твърде неудобна, въпреки факта, че предпазните колани спасяват живота. Тази аналогия трябва да се прилага и в ситуацията на пандемия: да се опитваме да следваме голямата цел – здраве и безопасност за децата ни и за нас, дори ако това означава, че ще изпитаме някои разочарования в краткосрочен план.

„Този опит ще промени децата ни, независимо дали искаме или не. Той е неизменна част от това, което са в момента и от това кои ще бъдат в бъдеще. В крайна сметка, тези стресови моменти ще направят децата ни по-силни, като ги подготвят още от малки за несигурността и катаклизмите, с които всеки се сблъсква като възрастен.“

Източник: https://yourteenmag.com/coronavirus/back-to-school-confusion-2020

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.