Пропускане на връзки

Генадий Матвеев: „Бащите не говорят много, а действат“

Генадий Матвеев е педагогически съветник  и учител с изключителен опит в работата с деца в различни житейски ситуации и социални групи. Той е част от Седмицата на бащата от самото й начало и говори за инициативата на Асоциация Родители с огромна любов. Връща се във времето, спомня си за първите издания и към днешна дата отчита огромен напредък по отношение на ролята на бащата в училище и важността й.

С него си приказваме по повод 10-годишния юбилей на Седмицата. С усмивка той си спомня, че в първото издание на Седмицата в 26 СОУ „Йордан Йовков”, където той е педагогически съветник, организирали търсене на съкровища. „В 18.30, по тъмно, децата издирваха бележки, стрелки и всякакъв вид знаци, до 20.00 ч бяха намерили съкровището“, разказва Генадий. Той споделя още, че в началото е било трудно от гледна точка на пречупването на стереотипа, че в училището място имат основно майките. „Една година бяхме организирали дискусия за бащи, и някои майки бяха недоволни, дори една майка не пусна мъжа си сам и дойде с него“, смее се Генадий. Днес вече нещата стоят по различен начин, бащите идват в училище и разбират важността това да се случва.

Мога да кажа и то, позовавайки се на думите на бащи, че те са готови за всякакви инициативи – готови са за театър, за поход в планината, за ремонти в училището. Имаше момент, в който около училището се навъртаха наркопласьори. Татковците бяха съгласни и се организираха да дежурят около училището, за да предпазят децата“, разказва Генадий.

Той с умиление споделя, че е изминат дълъг път, по време на който самите учители са усетили важната роля на бащата в училище, уверили са се, че не само майката, но и бащата има място в учебното заведение и това носи полза. „Те направиха чудеса в училището с намесата на бащите, промениха архитектурата на кабинетите (смее се). Мога да кажа, че бащите не говорят много, а действат. Самите учители започнаха да търсят интересни личности сред бащите, които да идват в училище и да разказват на децата за работата си, например“, казва Генадий.

Именно така в инициативите за бащи преди време се включва алпинистът Боян Петров, загубил живота си по време на експедиция в Хималаите през 2018 г. , чийто син учел в 26  СОУ „Йордан Йовков”.

„Боян Петров дойде и показа на учениците цялата си екипировка и снимки от експедициите си. За тийнейджърите беше безценно да го видят и да чуят разказа му. Стояха безмълвни и го слушаха с удивителен интерес. За тях беше важно да научат докъде може да стигне един мъж в преследването на мечтите си“, споделя Генадий с тъга, но и усмивка, спомняйки си за Боян Петров.

„Той няколко пъти се е включвал в инициативи за бащи. Няколко пъти сме правили нощно изкачване от Княжево до Черни връх за татковци и деца. Беше прекрасно“, разказва още Генадий за Боян Петров.

Включването на бащите в училищния живот по такъв начин е много важно както за самите бащи, така и за децата им. Кара и двете страни да демонстрират по-добри качества. Особено ако детето има конфликт с правилата. Детето винаги има по-добро представяне, ако баща му участва с някаква своя роля в училище. Бащата пък разбира по-добре как е детето му в училищната среда, кои са приятелите му, как се държи в класа“, обяснява Генадий.

Безценно за педагогическия съветник е отношението на децата към бащите. Ето какво ни разказва развълнувано той: „Много важно е какво мислят самите деца за бащите. Знаете ли какви интересни отговори получих от седмокласници на въпрос „Какъв трябва да бъде бащата?“. Те мислят така: „Татко трябва да има хубава работа и да се грижи  за семейството, трябва да е смел и мъдър, да се интересува от децата си и от цялото семейство, да се развива заедно с децата си, да не гледа много телевизор, а да ни гледа нас.“

Във връзка със Седмицата на бащата Генадий ни споделя, че е имало случаи, в които е успял да помогне на татковци с проблеми да осъзнаят ролята си на бащи.

„На един семеен празник, в който организирахме мач с бащите едно хлапе тъжно ми каза, че баща му попийва всеки ден. Понеже родителите са разведени, се свързах с майката на таткото, бабата на момчето, и така влязох във връзка с бащата и поговорих с него. Една седмица се въздържа и за празника дойде облечен и спретнат. Не можете да си представите каква радост видях в очите на детето. След мача таткото дойде при мен и дори помогна за оправяне на някакъв проблем в училището. Сега и детето, и бащата са добре“, споделя Генадий.

И едно от най-важните неща, които подчертава той в разговора ни е, че „бащата е носител на примера за отношение към дамите в нашето общество“. „Ние сме балканска страна с много исторически обременености. А тази инициатива Седмица на бащата помага бащите да осъзнаят по-добре ролята си, да знаят, че е хубаво и памперс да сменят, и с дъщеря си да танцуват, и на поход в планината да отидат с децата си“, казва Генадий.

В края на нашия разговор той се смее и признава, че една седмица не е достатъчна за активностите с бащите. Сега Генадий е изчислил, че 6-и ноември е неучебен ден заради балотажа и възнамерява да я удължи. „Аз обявих десетдневка до 15-и ноември. В класните стаи ще влязат тази година бащи с много интересни професии – актьор, архитект, художник, които ще демонстрират нагледно какво работят. Ще идем тази година отново и в трудна планинска местност“, разкрива още той за активностите тази година. Казва ми, че вече е притиснат от времето, трябва да ни оставя и отива да довършва приготовленията за Седмицата.

 

Снимките са предоставени от Генадий Матвеев.

 

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.