Пропускане на връзки

Да се подготвим за детската градина отсега

Тръгването на детска градина е нов етап в живота на цялото семейство. Не само детето има нужда да се подготви за новите преживявания – родителите също се нуждаят от по-малко вълнения и стрес. И лятото е перфектният момент тази подготовка да започне. Ето няколко идеи:

  • Като начало би било добре да посетите градината и да разговаряте с персонала за това какви са условията, режимът, правилата, детето по цял ден ли ще е в началото или може да го взимате по обяд… Така самите вие ще се чувствате по-спокойни, което ще рефлектира и върху детето. Децата опознават света около себе си през мама и тати и са много чувствителни към техните емоционални състояния. Ето защо в този момент е важно родителите да са максимално спокойни, да вярват, че това е ново и вълнуващо преживяване за детето им, че е част от неговото развитие, че градината е място за игра и знания.
  • Добре работеща и известна техника е да започнете да говорите на детето за детската градина достатъчно дълго време преди тръгването (примерно месец-два), да се разхождате с мъника около градината, за да може да я види, да опознае пътя дотам, да запомни сградата. Хубаво е да разкажете на детето за всичко интересно, което ще му се случи в градината – че ще има много деца, с които ще си играе, че ще има нови играчки, ще прави интересни неща, ще играе нови игри… Можете да съобразите примерите с индивидуалния интерес на детето – например, ако детето обича да подрежда пъзели, можете да му кажете, че в градината ще намери нови и интересни пъзели. Важно е примерите да са конкретни. И още – ако имате добри и приятни спомени от собственото ви детство, не се колебайте, разкажете ги на детето!
  • Важна част от тръгването на детето на детска градина е и изграждането на навици за самообслужване. В повечето детски градини има изискване при постъпване в първа група децата да са без памперс и да могат да ползват тоалетна чиния за своите нужди. Ако детето ви още не е напълно самостоятелно в тази област, не се притеснявайте – повечето деца не са усвоили напълно тези умения и няма да е единственото, което сега се разделя с памперса. Обсъдете този въпрос с персонала и помолете за търпение от тяхна страна, както и осигурете достатъчно дрехи за преобличане. В началото ще има доста дрешки и чаршафи, които да перете, но нека това не ви обезсърчава – все пак ученето е продължителен процес. Проявете търпение и постоянство вкъщи и всеки ден насърчавайте детето да ползва тоалетната чиния. При необходимост купете детска седалка и стъпало, за да се чувства малкото спокойно и уверено в света на възрастните.
  • Насърчавайте детето да се храни самостоятелно – на тази възраст то вече е напълно способно да се справя с лъжицата и вилицата. Не го укорявайте за разлятата супа или изпуснатото на пода кюфте – то сега се учи, а грешките са неизбежна част от ученето. В детската градина вашето дете ще затвърди навиците да се обслужва само, но помнете, че това изисква време.
  • Създайте навици на детето да се облича и съблича самичко, кактои да сгъва дрехите си. Имайте търпение и не се сърдете, ако в началото облече някоя дреха наопаки или закопчае копчетата накриво. Вместо упреци, по-добре го похвалете, че се облича само.

Още ценни съвети за тръгването на ясла и детска градина може да откриете в наръчника на Асоциация Родители „Добре дошли в детската градина“.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.