Пропускане на връзки

Асоциация Родители изцяло застава зад официалното становище на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница

❗️❗️❗️ В последните часове се случи нещо скандално – при положение, че преди близо една година държавата заяви, че изграждането на Национална детска болница е въпрос на национален приоритет и сигурност, днес Служебният кабинет разреши създаването на ЧАСТНА детска болница в София.
Асоциация Родители изцяло застава зад официалното становище на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница с председател проф. Иван Литвиненко:
👉„Общественият съвет за създаване на национална детска болница настоява служебното правителство на премиера Димитър Главчев да даде незабавно обяснение за решението си да одобри проекта за създаване на частна многопрофилна детска болница на територията на София.
Решението беше гласувано в последния работен ден при пълна липса на прозрачност и информационно затъмнение преди продължителни празници и е едно от първите решения в сферата на здравеопазването, гласувано от служебния кабинет.
Вече повече от година настояваме, че София и регионът нямат финансовия и кадрови капацитет да захранят две големи, многопрофилни детски болници. В края на миналата година това беше доказано и от Анализа на нуждите от детска болница, изготвен по искане на МЗ с техническата подкрепа на Европейската инвестиционна банка.
Припомняме ви, че според този анализ само в София и в региона не достигат 123 лекари с педиатричен профил. Сестрите са критично малко и в тревожно напреднала възраст.
Одобряването на частния проект минира създаването на Национална детска болница и поставя под въпрос всички положени до този момент усилия и поети ангажименти. С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект. Интересите на частни структури се поставят пред интересите на обществото, без да е ясно по какъв начин това решение ще се отрази върху детското здравеопазване в София и в региона.
През изминалите 10 месеца от съществуването на Обществения съвет държавата не започна да работи по развиване на план за преодоляването на кадровата криза.
Не създаде концепция за правно-организационната форма на националната детска болница.
Не предложи пътна карта за преместване на детските клиники от болниците, в които функционират в момента, в новата мултидисциплинарна структура.
Тези въпроси сме поставяли многократно както пред министерството, така и пред народни представители и в публичните си изяви.
Докато публично се заявява подкрепа за детското здравеопазване и създаването на болница с национално значение, Министерският съвет при пълна липса на прозрачност подкопава тези усилия.
С днешното решение на Министерския съвет се затвърждава впечатлението, че въпреки всички политически лозунги, всъщност липсва воля България да има истинска, съвременна Национална детска болница.
Настояваме депутатите да упражнят своите правомощия и незабавно да изслушат Министъра на здравеопазването и Министър-председателя на РБ относно днешното решение.“
Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.