Пропускане на връзки

Асоциация Родители и Национален център за безопасен интернет участват в работна група за дигитализация на образованието

Представители на Асоциация Родители и Национален център за безопасен интернет участват в работна група за дигитализация на образованието в България, чието създаване бе обявено преди дни от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Тя ще изготви визия и насоки за използването на новите технологии в учебния процес.

Активно включване на родителите

Приветстваме създаването на тази група и се радваме, че можем да допринесем с експертната си позиция. Темата, която ще следим с особено внимание, е активно въвличане на родителите в този процес“, каза Зорница Трифонова от Асоциация Родители. Тя допълни, че ресурсът, който дават нововъведенията, позволява родителите да получават регулярна обратна връзка за децата си не само по отношение на напредъка им в учебен план, което и в момента е видимо в електронния дневник, но и как детето развива своите компетентности в социално-емоционален план, както и дигиталните, презентационни и екипни умения, критично и творческо мислене и т.н.

За екипа на Асоциация Родители е важно и как дигитализацията помага на учителите да персонализират учебното съдържание и да откликнат на нуждите, интересите и темпа на учене на всяко дете. Важен елемент от дигитализацията е и да се обърне внимание на темата за дигитално-медийната грамотност и сигурността на децата в онлайн пространството, уточняват от Центъра за безопасен интернет.

Образование 5.0

„При внедряването на информационни технологии в образователния процес ще търсим баланс между постигнатото досега у нас и това, което наблюдаваме в други образователни системи“, отбеляза от своя страна министърът при откриването на първото заседание. По думите му дигитализацията е един от пътищата за постигане на образование 5.0, което да съответства на развитието на технологиите, на индустрията, на професиите и на пазара на труда, който ще се оформи в следващите години. Той подчерта, че екипът от специалисти в различни области, които влизат в работната група, има за задача в следващите месеци да начертае най-добрите насоки на развитие на дигитализацията в българската образователна система. Това включва от една страна внедряването на съвременни технологии в обучението, а от друга разработването на различни проекти и програми за тяхното по-ефективно използване. Важна тема е и използването на изкуствен интелект както в училищното, така и във висшето образование и в науката и научните изследвания, посочи министър Цоков.

Първият отворен изкуствен интелект на български език вече е факт

В понеделник, само дни след новината за работната група, институтът INSAIT представи официално BgGPT – първият отворен голям езиков модел с изкуствен интелект от последно поколение, създаден за българската държава, потребители, публични и частни организации.  Чат приложението стартира за свободно ползване на 3 март, а научни и образователни институции ще са първите, които ще го ползват още от сега. GPT технологията е върхова точка в развитието на изкуствения интелект, която революционизира начина, по който обществото взаимодейства с информацията и езика. От INSAIT посочват, че BgGPT e специално обучен за спецификите на българския език, което ще позволи създаването на приложения и решения в полза на българското образование, бизнес, здравеопазване, публична администрация и други. В първата си версия моделът е обучен върху над 3 милиарда изречения и се състои от 7 милиарда параметъра.

Събитието бе уважено от министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Георги Вълчев, Ролф От, шарже д’афер на Швейцарската конфедерация.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.