Пропускане на връзки

Време е за първата родителска среща

Честито – детето ви вече е прието в първи клас! Едно от нещата, които ще се случат още в началото на лятото, няколко месеца преди старта на учебната година, е провеждането на първата родителска среща. Тя се свиква от училищното ръководство и има информационен характер. По време на нея класният ръководител разяснява най-важните правила и изисквания на училището, родителите се уведомяват какво е нужно да набавят за нормалното протичане на учебния процес и се посочват най-важните дати в училищния календар – началото и края на учебната година, училищните празници, ваканциите. Това е достатъчно много информация за една среща, и то първа. Хубаво би било, ако по време на нея успеете да реализирате и най-важното – да положите основите на едни пълноценни отношения с класния ръководител на вашето дете и с останалите родители.

 

Ето няколко техники как да се опознаете с родителите на другите деца и съвместно да изградите успешна училищна общност:

 

Опознайте се

Нека всеки родител се представи и каже нещо кратко, което представя силна страна на детето му. Можете да запомните имената си по-бързо, ако поне на първите родителски срещи носите етикети с тях. Най-лесно става с хартиено тиксо, на което с маркер пишете името и после го залепвате на дрехата.

 

Осигурете канали за комуникация помежду си

Още на първата родителска среща направете списък на родителите в класа, който съдържа:

– име и фамилия на родителя;

– име на детето;

– телефон и имейл за връзка с родителя.

Размножете списъка и го дайте на всеки родител.

Предложете на останалите родители да си направите имейл или вайбър група – така ще можете по-лесно да общувате помежду си и с класния ръководител.

 

Постигнете общо съгласие по ключови теми

Съвместно с класния ръководител изработете общи родителски правила по важни въпроси като джобните пари, мобилните телефони, правото за самостоятелно напускане на училището, пребиваването в училищния двор, ходенето до бюфета и стола, училищната униформа и др.

 

Планирайте

Трудно е още на първата родителска среща да поставите на обсъждане въпросите, които ви вълнуват, но можете да заявите желание да участвате в такива срещи за в бъдеще. Договорете с учителя и другите родители дата за следваща родителска среща, на която да планирате общи преживявания – подготовка на училищни тържества, участие в зелени училища, спортни празници, доброволчески акции и т.н. Достатъчно е да имате 2-3 общи инициативи за годината, за да се подобри чувствително взаимодействието между родителите и училището, а оттам – и атмосферата в класа на вашето дете.

 

ВАЖНО

Ако сте родител на първокласник, не пропускайте да прочетете „Добре дошли в 1. клас“. Наръчникът е авторски продукт на Асоциация Родители и има за цел да подбуди диалог между семейството и училището и да стимулира добрите взаимоотношения между родители и учители.

Изданието разглежда физическите, психическите и социалните аспекти на училищния живот. Съдържа полезна информация за храненето и дневния режим на децата, как да им се помогне да се научат да учат, джобните пари, мобилните телефони, безопасното ползване на интернет и т.н.

 

Разгледайте Наръчника ТУК.

 

 

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.