Пропускане на връзки

Успех! Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни с бележка от родител

Учениците ще имат право да отсъстват от училище до 15 дни в рамките на една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител, реши правителството.

Новите правила влизат в сила веднага след обнародването на промените в Наредбата за приобщаващо образование в Държавен вестник, което ще се случи следващата седмица, отбелязват от Министерството на образованието и науката (МОН).

Новината бе обявена след месеци на активна кампания в полза на промяната от страна на Асоциация Родители и други неправителствени организации. През последните месеци членове на екипа на Aсоциацията взеха участие в разговори и работна среща с представители на Министерство на образованието и науката, на които настояваха да се увеличи броят на дните, в които родителите сами могат да преценят да задържат децата си вкъщи при първи симптоми на неразположение.В подкрепа на търсената промяна бе инициирана и петиция, чийто автор е Ирина Манушева, в която се призоваваше родителите да могат да извиняват сами отсъствията на децата си без електронна извинителна бележка. Припомняме, че въпреки очакванията електронната бележка да улесни цялата процедура по извинения на отсъствията на учениците, през последните месеци станахме свидетели на големи пропуски в системата и вълна от недоволство срещу промяната.

Предложенията на гражданските организации бяха посрещнати с разбиране и подкрепени от министъра на образованието Галин Цоков, по чиято инициатива бе въведена промяната. 

Досега децата имаха право да отсъстват от училище по уважителни причини до три дни с бележка до класния ръководител и до седем дни с писмено заявление до директора, което следваше да бъде одобрено.

15-те дни обаче не могат да се използват наведнъж. С цел намиране на баланс, след проведеното широко обществено обсъждане, бе взето решение, че в едно заявление родителите ще имат право да извинят на ученика до пет дни наведнъж. Това условие се въвежда и с цел да не се допуска отпадане от училище на деца поради продължителни отсъствия.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.