Пропускане на връзки

„Уроците на Блага“ влиза в българското училище, ще учи децата как да помагат на баба и дядо при телефонна измама

Социална кампания, насочена към превенция на така нашумелия проблем с “телефоните кражби“ и на онлайн измамите, вече стартира в българските училища с участие на учениците от гимназиален етап. Тя се провежда от Асоциация Родители в партньорство с Министерство на образованието и науката Арго Филм“ и 8pm PR Studio.

В основата на кампанията е българският филм на Стефан Командарев “Уроците на Блага”, а идеята й е лентата да запознае младите хора с темата и да ги провокира да подкрепят и информират възрастните хора за рисковете от измами.

Асоциация Родители и Националния център за безопасен интернет се заемат с надежда с този проект, защото вярват, че с децата и младите хора трябва да се говори по важните теми, те трябва да бъдат подготвени за външния свят, но пък и могат да влизат в ролята на учители, що се отнася до дигиталното пространство.

Кампанията обхваща учениците от 8 до 12 клас и влиза в учебната им програма. За целта се създават специални часови зони в кината, удобни за всяко училище във всеки район, а на тези места, в които няма кина, ще се организират пътуващи прожекции. Всички тези прожекции са на преференциални цени, за да могат всички деца да видят филма. Предстои екипът на организаторите, заедно с професионален психолог, да се срещне с всяко училище, да бъдат организирани срещи в големите зали или във физкултурните салони.

По този начин децата ще могат да зададат своите въпроси и, разбира се, да коментират филма и проблема.

„Уроците на Блага“ е третият филм от трилогията на Стефан Командарев, след „Посоки“ и „В кръг“. В “Посоки” героите бяха таксиметровите шофьори и техните клиенти, във „В кръг“ – патрулиращите полицаи, в „Уроците на Блага“ героите са българските пенсионери, които са основна цел и обичайните жертви на циничния български феномен „телефонни измами“.

„Уроците на Блага“ разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да изневерява на всичките си принципи, за да успее отново да върне част от парите си.

В кампанията е предоставен официален документ, който валидира допустимата възраст за гледане на филма “Уроците на Блага“. Всяко училище, което иска да се включи в кампанията, може да ни пише  за повече информация.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.