Пропускане на връзки

TikTok с глоба от 368 млн. долара за нарушаване на поверителността на децата

Ирландската Комисия за Защита на Личните Данни (DPC) налага на TikTok глоба от 368 млн. долара за нарушения на поверителността и злоупотреба с личните данни на деца между 13 и 17 години.

Разследването по казуса започва още през септември 2021 г. и разкрива няколко нарушения на Общия регламент за защита на данните на ЕС. Най-обезпокоителното откритие е, че настройките, по подразбиране, на профилите на деца са публични, правейки видеата им видими за всички, което увеличава риска непознати да се свързват с тях. Без да осигурят информация за настройките за поверителност, децата не са запознати с тази функция и автоматично са изложени на риск. Съществува също и дефект с настройката за родителски контрол, който позволява на детски профили да го активират и деактивират и да се свързват с други профили на деца, което разваля цялата идея на функцията „Родителски контрол“.

TikTok не предоставя достатъчно ясна информацията на младите си потребители и използва „тъмни модели“ при регистрацията и публикуването на видеоклипове, които подтикват потребителите да се съгласяват с настройки, компрометиращи тяхната поверителност, без дори да разбират за това. Глобата и предупреждението от ирландския регулатор идват като реакция на тези нарушения и налагат задължение на TikTok да преосмисли практиките си по обработка на данни, особено за младите си потребители.

През януари 2023 г. френският орган за защита на личните данните (CNIL) наложи още една глоба на TikTok в размер на 5 милиона евро (5,4 милиона долара) за неадекватно информиране на потребителите относно начина, по който се използват бисквитките и затрудняване на техния отказ. Санкцията е допълнително предизвикателство за компанията и подчертава нарастващия акцент върху защитата на личните данни и поверителността в социалните мрежи.

Социалните мрежи трябва да предоставят обективни и безпристрастни опции свързани с настройките за поверителност. Трябва да се избягва манипулативният дизайн и да се предоставя прозрачност, когато нов потребител си създава профил, особено когато става дума за детски акаунти. Поредният скандал около TikTok и наложените глоби предизвикват безпокойство в компанията, като карат както нея така и потребителите ѝ да се замислят два пъти, преди да започнат да скролват из видеата.

Автор: Димана Додова

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.