Пропускане на връзки

Тайният дигитален свят на детето: Как да се справим като родители

Вашият тийнейджър ви казва, че има нужда от лаптоп за училище и вие купувате. След това ви убеждава, че му трябва и телефон, за да може да се свързва с вас и след половинчасов спор си тръгва от магазина с нов iPhone. След това по подобен начин се сдобива и с iPad. Познато ли ви е? Сега когато и да го погледнете, винаги има екран пред лицето си. Неусетно устройствата вече не се използват с учебна цел, а и за много други неща, които са обгърнати в мистерия и пазени в тайна от вас.

Технологиите са необходими и привлекателни както за децата, така и за родителите. По думите на психолози обаче все повече семейства споделят, че устройствата се превръщат в проблем за тях. Въпреки че дават много възможности – те са комуникационен инструмент и средство за изследване и учене, те крият и много рискове, за които сме алармирали многократно. Накратко казано, подобно на реалния свят, и в дигиталния свят децата могат да се сблъскат със ситуации, които са потенциално опасни за тях -могат да станат жертва на тормоз или измама, могат и да попаднат на съдържание, което е крайно неподходящо за възрастта им.

Затова е важно родителите да са до децата си, да разговарят с тях, да знаят с кого си пишат онлайн, какво си разменят онлайн, с какви приложения работят, как се държат в дигиталното пространство с връстниците си. В този материал ви даваме няколко насоки как да разговаряте с детето за неговия онлайн живот, интереси и безопасност:

  1. Границите

На първо място, очертайте границите от рано. Още докато децата са малки, между 5 и 8-годишни, дори и преди тази възраст, им обяснете, че вашият телефон може да се използва с ограничено време и да се пипа, само след като са питали. Направете така че да минимализирате риска да попаднат в интернет и да гледат неподходящо съдържание. Когато вече поотраснат, говорете с любопитство и интерес за техния дигитален живот. Например ако искате да разберете повече за социалните мрежи, в които влизат, поинтересувайте се от тях, започнете разговор за тях. „Какво е ТикТок, покажи ми“, е възможна реплика, която е хубаво да отправите не с назидателен и контролиращ тон, а с интерес. Така детето ще ви покаже, ще можете и да разберете повече чувства ли се комфортно в мрежата или не, вероятно ще ви сподели и други неща.

  1. Попитайте тийнейджъра какво другите деца правят в мрежата

Може да попитате тийнейджъра за това какво правят другите деца в онлайн пространството, какви мрежи използват, често ли ги използват, как ги използват. Това е възможност да накарате детето да сподели опита си в дигиталния свят чрез примера на други деца.

  1. Неподходящото съдържание

Интернет е необятен и рискове дебнат отвсякъде. Попитайте детето дали е попадало на нещо в мрежата, което го е притеснило. Споделете му за свой случай, в който сте видели нещо обезпокоително. Така ще скъсите дистанцията, ще покажете, че това е нещо нормално и ще улесните разговора.

  1. Говорете с други родители

Вие не сте единственият родител, който иска да общува с детето си и се интересува от неговия дигитален живот. Допитайте се до други родители, за да разберете как те общуват с децата си по темата, как говорят с тях за рисковете в онлайн пространството и как налагат контрол. Така може да получите ценни и най-различни съвети.

  1. Създайте време и пространство свободно от екрани

Създайте традиция в дома на време и пространство без каквито и да било устройства. За целта вие, разбира се, трябва да дадете пример и всички в дома да са без устройства, което ще ви даде възможност да поприказвате, да споделите как е минал денят ви, да планирате интересни занимания и пътувания за семейството.

  1. Времето заедно навън

На последно място, но не по важност, разбира се е семейното ви време, прекарано навън. За щастие екранът все още трудно може да измести миговете със семейството в природата. Възможностите са много, ако имате желание да приключенствате, особено през лятото – може да качите някой планински връх, може да се впуснете в рафтинг предизвикателство, може да отидете на фестивал, да карате колела и каквото още ви дойде на ума.

В случай на проблем или ситуация онлайн може да намерите помощ и съвет в Националния център за безопасен интернет на Консултативната линия за онлайн беопасност 124 123.  Повече може да научите тук: https://www.safenet.bg/bg/?gclid=EAIaIQobChMI1-CG0uCVgAMViAIGAB1tpQiiEAAYASAAEgI9iPD_BwE, както и във фейсбук страницата на центъра https://www.facebook.com/SafenetBG.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.