Пропускане на връзки

Стойка Димова, директор на 56-а ясла:“За мен работата с деца е кауза, любов и енергия, която докато мога, ще давам!”

Училището, детската градина, яслата се познават по директора. Или поне така смятаме ние. Днес ви срещаме с една жена, която е истински отдадена на работата с деца, и то с най-малките – директорът на 56-а ясла „Калина“ Стойка Димова. Разказваме за това детско заведение, защото вярваме, че имаме нужда да виждаме по-често добрия пример, че трябва да отворим очите си за него и че не е здравословно да се фиксираме само в лошото, което така или иначе ни залива от всички възможни екрани.

С г-жа Димова се свързахме след сигнал на родител, но не за нередност, а точно обратното. Една майка сподели добрите си впечатления  от детското заведение и каза, че би искала повече хора да научат за него. Стойка Димова откликна на нашата покана да се срещнем, посрещна ни топло, разказва ни много за работата с деца, разходи ни из яслата. Може би ако сте родител, това ще е мястото, в което ще искате да се грижат за малките ви деца – просторни и светли помещения, пространства с различно предназначение, оборудвани с всичко необходимо, мини тоалетни и мини мивки, огромен двор с обособени площадки за всяка група, безупречна база като цяло.

Базата разбира се, има огромно значение, но най-важното е не тя, а отношението към децата. Когато пристигнахме в детското заведение, първото нещо, което ни направи впечатление, бе вниманието, с което видяхме да се отнасят възпитателите към децата, без да знаят, че ние сме там. В 10.30 ч в началото на март децата се бяха наредили на стълбите за излизане, всяко едно подкрепено и придържано от тях по стълбите надолу.

Стойка Димова е директор на 56-а ясла от 2008 г. През всички тези години тя полага огромни усилия за материалната база с внимание към детайла. Прави промени в интериора, във визията, за да е съвременна, сплотява колектива. „Днес берем плодовете на толкова труд, прекрасен екип сме“, казва Димова.

С директора си говорим за практиките в яслата, подхода към децата и трудните ситуации, с които се сблъскват работещите там.

„За да работиш това, трябва да вложиш цялата си душа, сърце, енергия. Яслата е като мое дете. Трябва да призная, че според мен е много по-лесно и приятно да работиш с деца, отколкото с възрастни. Те са първични, когато положиш усилие и грижа, хубавата емоция се връща към теб, детето реагира веднага и няма задна мисли. За мен работата с деца е кауза, любов и енергия, която докато мога, ще давам“, категорична е директорът.

„Децата се обучават ежедневно още от стъпването си в яслата, ние сме всеотдайни, раздаваме се на 100 %, подготвени сме за тежките ситуации – имали сме такива немалко“, споделя ни директорът.

Със Стойка Димова си говорим и по наболелите теми в обществото, що се отнася до детските заведения. Като основни проблеми пред яслите тя изтъква кадровия проблем, недостатъчно доброто заплащане на служителите в тези заведения, недостига на места. Тя споделя с нас, че медицинските сестри не би трябвало да бъдат изключвани от грижата за най-малките, а оптималният вариант според нея е една медицинска сестра и един специалист по ранно детско развитие да се грижат заедно за най-малките.

В тази връзка Димова ни разказва, че настоящата наредба позволява да бъдат наемани специализирани педагози и тя дори вече се е възползвала от това в интерес на децата. Самият директор е сестра с огромен опит и в Бърза помощ и в неврология, но с годините е придобила знания и умения, специфични за грижата към най-малките деца. Тя е инициатор на многобройни обучения и вярва, че пътят напред е свързан с усъвършенстване и непрестанното развитие. „Много е сложно да запазиш самообладание в тежките ситуации, затова нашата подготовка е толкова важна“, казва още Димова.

„Ние вече имаме двама педагози в яслата, член 14 от наредба 26 предоставя тази възможност, за да се компенсира недостигът на медицински кадри“, обяснява Димова. Всекидневно педагозите ни влизат да обучават децата, те се движат по програми, одобрени от министерството, много често обучението се осъществява през игра.  „Нещата, които се поднасят, не трябва да са сложни, трябва да впечатлят децата и така да им ги представиш, че да им грабнеш вниманието“, казва ни директорът.

По думите й ежемесечно се правят срещи, на които екипът коментира актуалните теми, тъй като има необходимост от опресняване на знанията и възприемане на нови методики и нови технологии. „Трябва да сме в крак  с времето. Да сме гъвкави, адаптивни, да отговаряме на изискванията. Всичко, което правим, се стремим да е в полза на децата, разбира се, но и на родителите“, казва Димова.

Що се отнася до родителите, там има постоянна комуникация, директорът е отворена към тях и готова винаги да ги приеме при нужда.

“Има и доволни родители, но и недоволни, чува се повече като че ли гласът на втората група. Аз съм им казала, че могат постоянно да разчитат на мен, тук съм, мога да ги приема по всяко време. След 8 ч съм на разположение и съм готова да разговарям с тях”, казва Димова.

„Децата имат нужда от любов. Радвайте се на всеки момент с децата си, бил той добър или лош, той е вашият момент с тях и отминава бързо“, съветва директорът родителите, докато ни разхожда из огромния двор на яслата и с любов и гордост показва местата, където играят най-малките.

 

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.