Пропускане на връзки

Получих топлинен удар: Разказ от първо лице и съвети какво да правим

Бяхме на плажа – цялото семейство, деца, роднини, приятели. Не сме се излагали директно на слънце, бяхме основно под чадъри. Или във водата. Играхме, забавлявахме се…Денят неусетно минаваше, не сме бързали да се прибираме.

В един момент, когато започвахме лека-полека да се готвим да си тръгваме, ми причерня. Не можех да стана, да се надигна, ушите ми бучаха, едва дишах. Следващите мигове изцяло ми се губят. Припаднала съм и нищо не помня. В един момент се свестих, бяха ме преместили на най-близката плътна сянка, помня как моя близка приятелка седи над мен, полива ме със студена вода, дава ми да пия, даде ми и сладка, студена напитка. Оказа се, че съм имала късмет – по-малко от месец преди да отидем на почивката, приятелката ми е преминала курс по първа долекарска помощ и затова е знаела какво да предприеме и то бързо.“

Това е накратко историята на Николета, която през 2022 г. претърпява наглед стандартен инцидент, който може да се случи на всеки – получава топлинен удар. Николета обаче е имала голям късмет, макар и не много хора да осъзнават това. Защото топлинният удар е животозастрашаващо състояние, при което, ако не се вземат навременни и компетентни мерки, може да доведе до спиране на дишането и дори до смърт.

А правилните действия са всъщност прости и ясни. Но трябва някой да разпознае признаците и да знае как бързо да окаже навременна и правилна първа долекарска помощ.

В България обаче под 30% от хората са преминали обучение по първа долекарска помощ, а някои са се обучавали преди повече от 20 години. В същото време статис­тиката сочи, че дори и най-бързите ли­нейки в Европа пристигат на мястото на инцидента за не по-малко от 5 до 8 минути. При животозастрашаващи инциденти (човек в безсъзнание, човек с внезапно спряло сърце, силно кръвоте­чение) първите 3 минути са решаващи за пострадалия.

Затова сме щастливи, че Групама Застраховане, заедно с партньорите си от училището за първа помощ  FirstAidbg, повдигат тази толкова важна тема – за нуждата от това все повече хора да могат оказват адекватна първа долекарска помощ и реално да спасят човек, пострадал при инцидент.

А ето и някои съвети за бърза реакция при различни инциденти:

ПРИ ТОПЛИНЕН УДАР

Първата помощ при топлинен или слънчев удар трябва да се окаже бързо, независимо от степента на увреждане.

Пренесете пострадалия на хладно, сенчесто и проветриво място. Поставете го в полуседнало положение, разхлабете дрехите му.

Необходимо е да го напръскате с вода и на главата да се постави студен компрес. Мокри кърпи се поставят и на гърдите, корема и гърба на пострадалия и му се дава да пие студена вода.

При загуба на съзнание и спиране на дишането и сърдечната дейност се прави изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж.

АКО НЯКОЙ ИЗПАДНЕ В БЕЗСЪЗНАНИЕ

Признаците при този тип ситуации са пострадалият да лежи неподвижно със затворени очи, има пулс и дишане; не реагира на болка и дразнение; не отговаря на запитване.

Ето какво е необходимо да направите:

Преди да местите пострадалия, се уверете, че няма травми на гръбначния стълб

При липса на други наранявания, поставете пострадалия в стабилно странично положение.

Не забравяйте да придвижите главата назад към тила, за да освободите дихателните пътища.

Оставете пострадалия да лежи настрани до пристигане на помощта.

ПРИ ЗАДАВЯНЕ

Признаците при задавяне са: пострадалият се държи за шията и се опитва да поеме въздух; кожата на лицето е зачервена; издава свирещ или хъркащ звук; кашля шумно.

Ето какво може да предприемете:

Насърчавайте пострадалия да изкашля чуждото тяло.

Ако той не успее, застанете встрани от него и сложете едната си ръка, свита в юмрук, под гръдната му кост.

Наведете пострадалия напред и направете 5 силни удара между плешките с дланта на свободната ви ръка.

След 5-те удара, застанете зад пострадалия, поставете едната си ръка свита в юмрук на един пръст над пъпа на пострадалия; поставете другата си ръка върху първата и направете до 5 притискания в посока навътре и нагоре (техника Хаймлих).

Ако след 3 цикъла на прилагане на стъпките пострадалият не изкашля предмета, обадете се на телефон 112.

Тази година Групама Застраховане, заедно с партньорите си от училището за първа помощ  FirstAidbg, ще бъдат с нас на любимия фестивал Фамилатлон, където ще запознаят всички желаещи с важността на темата за първата помощ. За информация за фестивала следете фейсбук страниците ни https://www.facebook.com/AsociaciaRoditeli и https://www.facebook.com/famillathlonbulgaria.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.