Пропускане на връзки

Няма перфектни родители: 6 грешки, които да си простим (Част II)

Миналата седмица започнахме темата за вината и родителството с материала Няма перефектни родители: 6 грешки, които да си простим. 

Ето и останалите три урока, които трябва да научим като родители, когато става въпрос за вина:

4.Простете си, че правите твърде много за децата

Полагането на извънредни усилия за детето е капан, в който всеки родител може да попадне. Това се случва най-често, когато родителите изпитват вина.

Дали ще кажете на детето 6 пъти да си оправи стаята, то няма да ви послуша и ще я оправите вместо него или то ще се оплаче, че не може само да си направи презентацията и вие в крайна сметка ще му я подготвите, няма особено значение. Посланието, което му изпращате обаче, е еднакво – вие не го смятате за достатъчно способен или умен, за да го свърши сам.

Това, разбира се, не е повод да се обвинявате допълнително, а напротив, да промените подхода. Следващия път, когато срещнете подобно предизвикателство, обяснете на детето, че е важно само да си свърши работата. Помислете как да го напътствате, вместо да го направите вместо него. Не го лишавайте от възможността да бъде самостоятелен и да научи важен урок.

5. Простете си за наказанията, които налагате понякога на децата

Понякога в гнева и фрустрацията си от поведението на децата родителите изпадат в абсурдни ситуации и изричат неща, които най-малкото не са реалистични. Много от родителите поне веднъж в живота си са казвали фрази като: „Наказан си за цял живот!“, „Без игри пет седмици!“, „Ако не спреш веднага да се държиш така, ще изхвърля всичките ти играчки през балкона!“ и т.н.

Когато емоциите ви връхлетят по подобен начин, на първо място си простете. Няма перфектни родители и в крайна сметка, когато сме ядосани,  всички казваме неща, които може би нямаме предвид. Запомнете, че в такива моменти, когато все още сме под пара, наказанията, които измисляме и изричаме, са мерки, които не можем да приложим. Така те нямат и ефект.

Следващият път, когато това се случи, поемете дълбоко въздух, отдръпнете се и изчакайте да се овладеете. По-късно идете при детето, говорете с него и му кажете, че ще трябва да понесе последствия за поведението си, които обаче ще са добре обмислени от вас, реалистични и смислени.

6. Простете си, че не можете да прекарвате достатъчно време с детето си

Много родители чувстват вина, че не могат да прекарат достатъчно време с децата си. Такъв е нашият свят днес – забързан, стресиращ и натоварен. Вместо да се самосъжалявате, направете строен график на седмицата или месеца. Планирайте отрано, за да е по-лесно изпълнимо. Възможностите са много, ако имате желание да приключенствате, особено през лятото – може да качите някой планински връх, може да се впуснете в рафтинг предизвикателство, може да отидете на фестивал, да карате колела и каквото още ви дойде на ума. Просто планирайте отрано, особено ако ежедневието ви е натоварено.

Помнете! Всички правим грешки. Всички изричаме думи, за които после съжаляваме. Всички ние не сме перфектни родители. Това е в реда на нещата. Хубавото е, че утре е нов ден и можем да изберем да си простим. Можем и да се поучим от грешките си и да продължим напред.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.