Пропускане на връзки

Ново изследване показва каква е финансовата грамотност на децата ни

Малко над половината от 15-годишните ученици в България имат своя банкова сметка, а 47% притежават дебитна или кредитна карта. 85 на сто от децата в тази възраст разговарят поне веднъж месечно с родителите си за пари и за неща, които искат да си купят, a 80% обсъждат пазаруване онлайн. Това показват данни от глобалното проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за финансовата грамотност сред учениците в 20 държави по света. Според изследването най-високо ниво на финансова грамотност показват 15-годишните ученици в Белгия, следвани от връстниците си в Дания и Канада. България заема 15-о място в проучването.

Изследването е част от международната програма за оценяване на учениците PISA. Резултатите от него бяха представени по същото време в Париж от генералния секретар на ОИСР Матиас Корман и Андреас Шлайхер, директор на дирекцията за „Образование и умения“ в ОИСР. Събитието в България беше открито от зам.-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова, която

От Асоциация Родители винаги сме смятали тази тема за изключително важна. Вярваме, че за поставянето на основите на финансовата грамотност у децата ключова роля имат родителите, които трябва да бъдат насърчавани и подкрепяни.

В цитираното изследване ни направи впечатление, че децата от заможни семейства показват по-високи резултати в сравнение с тези от бедни или мигрантски семейства. Затова смятаме, че е важно да има държавна политика за развиване на финансова грамотност у децата и че тази тема би следвало да бъде застъпена и в образователните институции.

Напомняме, че ценни съвети как да подготвим децата за срещата с парите по възможно най-добрия начин може да откриете в наръчника „10 мита за децата и парите“ на Асоциация Родители. Той дава отговори на ключови въпроси, свързани с парите и начина, по който децата ги възприемат, през най-разпространените митове по темата.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.