Пропускане на връзки

Нов рекорд: 100% ръст на сигналите за онлайн престъпления срещу деца, обработени от Националния център за безопасен интернет

  • 2023 г. е исторически рекордна по брой сигнали, получени на Горещата линия за докладване на вредно съдържание и онлайн престъпления срещу деца: 46 359, двоен ръст в сравнение с 2022 г.
  • 95% от подадените оплаквания са свързани с онлайн сексуална експлоатация.
  • Горещата линия за онлайн престъпления срещу деца и Консултативната линия  124 123 на Центъра успяха да посрещнат тези предизвикателствата, благодарение на продължаващата финансова подкрепа на CENTIO #Cybersecurity.

Рекорден ръст на сигналите, получени на Горещата линия за докладване на вредно съдържание и онлайн престъпления срещу деца през 2023 г., отчита Националният център за безопасен интернет (www.safenet.bg). През миналата година броят на случаите, обработени от Центъра, възлиза на общо 46 359, което е двойно увеличение в сравнение с 2022 г., когато те са били 23 080. Притеснителен е фактът, че 95% от сигналите са за онлайн сексуална експлоатация на деца. Това е най-високият брой сигнали, обработени от началото на съществуването на Центъра в рамките на 1 календарна година.

Подробна разбивка показва, че броят случаи, които Център за безопасен интернет е идентифицирал и насочил към други Центрове за безопасен интернет в Европа са 17 541. 28 818 пък са изпратените към българския център от международни партньори сигнали свързани с вредно съдържание и онлайн престъпления срещу деца. Всички те са обработени и изпратени към дирекция „Киберпрестъпност“, към ГДБОП, на която Центърът е доверен партньор.

На Консултативна линия (Helpline) #124123 през 2023 г. са направени общо 362 консултации. В 60% от случаите, помощ от Центъра са потърсили родители, и то повече мъже (бащи). Чатът е използван от деца в 106 от сигналите. 25% от случаите са свързание с превенция – родители са потърсили консултация и информация как да предпазят децата си и как да развиват уменията им в дигиталното пространство. 15% са докладвали, че са попаднали на потенциално вредно съдържание, 10% от случаите са за онлайн тормоз, а други 10% са измами и заплахи. В 12% от случаите деца са се обадили за разбити профили или въпроси как да защитят профилите си.

Центърът за безопасен интернет успя да посрещне поредната вълна от предизвикателства за децата в дигиталното пространство, и да обучи 450 деца и 250 родители, благодарение на финансова подкрепа на CENTIO #Cybersecurity. Партньорството между организацията и компанията за киберсигурност започна в началото на 2023 г., след като Центърът беше заплашен от закриване, заради липса на финансиране, и продължава и до днес.

„Данните, които днес изнасяме, са изключително притеснителни и в този смисъл дължим огромна благодарност на CENTIO #Cybersecurity, без чиято подкрепа нямаше да можем да обслужим тези сигнали. Проблемът за онлайн сигурността на децата отново е на дневен ред и нуждата от адекватна реакция, действия и мерки е все по-отчетлива от всякога. Щастливи сме, че можем да помогнем децата да имат по-голяма сигурност в дигиталното пространство и те, и техните родители да знаят, че има към кого да се обърнат.  Лично аз се надявам примерът, който дава CENTIO #Cybersecurity с подкрепата си за каузата за онлайн безопасността на децата в интернет да бъде последван и от други компании“, заяви Антоанета Василева, координатор на Центъра.

На фона на данните от Горещата линия и опита, който имаме от работата си, сме по-сигурни от всякога, че решението да подкрепим каузата за онлайн безопасността на децата е било важно и полезно за хиляди деца в България.  Вече 23 години екипът ни от ентусиасти гарантира сигурността на над 3 хил. български частни и държавни организации, давайки им свободата да се концентрират върху основната си сфера на дейност, без да се притесняват за защитата и непрекъсваемостта на дейността си. Защитаваме и десетки семейства, защото знаем колко уязвим може да е домът през онлайн пространството. Като част от това общество, застанахме зад каузата на Националния център за безопасен интернет с името и опита си. И правим каквото зависи от нас интернет да е едно по-добро и по-сигурно място децата ни,“ коментира управляващият директор на CENTIO #Cybersecurity Константин Веселинов.

За Националния център за безопасен интернет

Националният център за безопасен интернет работи в подкрепа на сигурността на децата онлайн вече над 16 години. Има две важни услуги – Горещата линия за докладване на незаконно онлайн съдържание и Консултативната линия за онлайн безопасност за деца. 124 123 е телефонът на който деца, родители и учители могат да потърсят помощ, информация и да подадат сигнал при онлайн проблем с дете. Като единствена организация, защитаваща децата в онлайн пространството, Центърът вярва, че най-добрата превенцията на децата е развиването на умения и дигитално-медийната им грамотност, която изгражда тяхната устойчивост към рискови ситуации онлайн.

За CENTIO #Cybersecurity

CENTIO #Cybersecurity е компания за киберсигурност, която вече 23 години гарантира сигурността на български частни и държавни организации. Сертифицираните им специалисти успешно интегрират и комбинират иновативни решения за защита на информация. Компанията е изградила и развива първия работещ Security Operations Center в България за мониторинг и управление на киберсигурност. От началото на 2023 г. CENTIO #Cybersecurity подкрепя финансово Центъра за безопасен интернет, който бе заплашен от закриване заради липса на финансиране.

 

 

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.