Пропускане на връзки

Наталия Митева: МОН има готовност да подкрепи Националния център за безопасен интернет

Националният център за безопасен интернет и неговото функциониране в бъдеще бе във фокуса на вниманието на първата Национална конференция за децата в дигиталния свят, организирана от УНИЦЕФ днес. Партньори във форума са Асоциация Родители, Национален център за безопасен интернет, Министерство на вътрешните работи, Национална мрежа за децата, Държавна агенция за закрила на детето.

Готовност МОН да подкрепи Центъра и да намери по някакъв начин формула за оцеляването му, изрази зам.-министърът на ведомството Наталия Митева, която бе сред панелистите  на конференцията. Думите й бяха посрещнати с надежда от присъстващите, след като призиви за намиране на устойчив механизъм за финансиране на дейността на Центъра за безопасен интернет отправиха както координаторът му Антоанета Василева, така и Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Част от причините за провеждането на първата Национална конференция, посветена на онлайн безопасността и дигиталните умения на децата, са тревожните данни за онлайн насилието и драстичното увеличаване на сигналите за онлайн сексуална експлоатация и злоупотреба с деца, получени от Центъра за безопасен интернет през 2023 г.

2023 г. е рекордна за България, като за периода януари – септември 2023 г. Центърът за безопасен интернет е получил и обработил над 32 000 сигнала за незаконно и вредно съдържание, което е със 79 %  увеличение спрямо данните за същия период миналата година. Над 90 на сто от случаите са свързани със сексуална експлоатация и злоупотреба над деца.

Родителите нямат пълна представа за рисковете, на които са изложени децата в интернет. Някои от тях живеят с мисълта, че това няма да се случи на тяхното дете. Това е тревожно, защото води до липса на разговор и превенция. Необходимо е някой да отговаря за безопасността на децата на ниво държава“, заяви Антоанета Василева. По темата на форума говори и изпълнителният директор на Centio #Cybersecurity Константин Веселинов. Компанията подадe ръка на Националния център за безопасен интернет през януари тази година и благодарение на тяхната подкрепа Горещата линия за незаконно съдържание и Консултативната линия за онлайн безопасност на деца 124 123  продължиха да работят в защита на българските деца, техните родители и учители. С нагледни примери той обясни колко е важно да има подкрепа към родители, деца и учители във връзка с безопасността на децата в интернет.

Иска ми се да видя всички програми, които ни се представят, да заработят. Надяваме се на резултат“, заяви Веселинов.

Темата за безопасността на децата в интернет бе припозната от всички панелисти по време на форума.

Потвърждавам готовността на българския парламент, в тясно взаимодействие с ключовите министерства, заинтересованите организации на гражданското общество, частният сектор, представителите на ИТ сектора, да участва активно и да бъде гарант в дефинирането на политики и приемането на съответното законодателство в областта на по-безопасен интернет и онлайн защита на децата“, заяви председателят на Народното събрание и патрон на конференцията г-н Росен Желязков в самото й начало.

Решаването на тези мащабни предизвикателства изисква обединяване на усилията на цялото общество, целенасочени многосекторни усилия и инвестиции. Всяко дете в България трябва да има ефективен и качествен достъп до програми и услуги за превенция и подобряване на онлайн безопасността и дигиталните умения, както и до специализирани услуги за подкрепа на пострадалите“, каза от своя страна Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

Искам да уверя, че МВР е издигнало в основен приоритет защитата на децата, в частност защитата на децата в дигиталния свят”, увери и зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев по време на конференцията.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.