Пропускане на връзки

На годишнината от трагедията в „Индиго“ призоваваме да спасим децата и семействата от пагубното въздействие на хазарта!

До

г-жа Йорданка Фандъкова

Кмет на София

До

г-н  Георги Георгиев

Председател на Столичен общински съвет

Относно: Спешни мерки срещу хазарта – сериозна заплаха за децата, семействата и благосъстоянието на нашия град

Уважаема г-жо Фандъкова,

Уважаеми г-н Георгиев,

Асоциация Родители е гражданска организация, която през годините се е утвърдила в подкрепа на родителите, защита на правата на децата и като застъпник за развитие на семейни и детски политики, които да осигурят качествен и здравословен живот на децата ни.

Обръщаме се към вас, защото силно вярваме, че за да отгледаме едно дете е нужен цял град!

Днес на 21 декември 2022г. отбелязваме 21 години от един от най-трагичните инциденти с деца в историята на нашя град – смъртта на 7 деца пред бившата дискотека Индиго.

Преди 21 години се издигна паметникът Дървото на живота, за да помним колко крехък е живота, колко уязвими са децата и най-вече това, че никой родител не може сам да опази порастващото си дете.

С голямо съжаление през последните месеци, родителската общност следи с все по-голяма тревога развитието на нашия град. Световното първенство по футбол извади наяве един феномен, който за мнозина оставаше незабелязан – масовото разпространение на хазарт сред децата и семействата. Хазартът е доказано токсично явление за младите хора. Ранният контакт увеличава значително риска от развитие на зависимост, включването в мрежи за организирана престъпност като разпространението на наркотици, загуба на мотивация за учене и личностно развитие. Разрастването на хазарта засяга драматично семействата не само като генерира дългове, които често остават да плащат децата, но и непоносима емоционална среда и тормоз. Хазартът засяга работодателите и професионалните общности поради сериозно нарушената дори липсваща професионална етика на зависимите, както и нелоялна конкуренция при привличането на млади хора като служители.

Вярваме, че ние като общество от отговорни възрастни с подкрепата на институциите във Ваше лице можем и има какво да направим, за да предпазим децата и семействата от пагубното въздействие на хазарта и да покажем ясно, че за нас има значение бъдещето на децата.

Настояваме общинският съвет да вземе всички необходими мерки за сериозна регулация и ограничаване на този токсичен за нашата общност бизнес.

1.Безусловна забрана на външната реклама на хазарт – Бликащите от билбордовете, фасадите на блоковете, автобусите, метрото и примамливите входове на игралните зали заблуждаващи послания за бързи печалби и социален просперитет прави не просто невъзможно лечението и последващото интегриране в обществото на зависимите. Тази безпрецедентна хазартна атака корумпира съзнанието на нашите деца и обрича на мрачно бъдеще страната ни.

2.Въвеждане на висок местен данък за физически обекти предлагащи хазартни игри.

3.Ограничаване на броя на местата, където може да се практикува хазарт. – Създаване на цялостна 5-годишна програма, която да даде време на хазартния бизнес да се реорганизира и да напусне града. Обявяване на постепенно разширяващи се зони свободни от хазарт. Въвеждане на изисквания хазартните зали да бъдат разположени само в четири и пет звездни хотели.

4.Финансиране на програма за превенция на зависимостите включително хазартната сред учениците от горен етап с ясни индикатори за успех.

5.Финансиране на изследователска програма за системен мониторинг и оценка на въздействието на този бизнес върху благосъстоянието на нашия град.

Вярваме, че София може да бъде един сигурен и спокоен град за нашите деца!

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.