Пропускане на връзки

Класният ръководител и детето в 1.клас: Поддържайте авторитета на учителя!

Днес се спираме на темата за класния ръководител, възпитателя и техните авторитети пред децата в 1.клас. Трябва да имаме предвид, че новите отношения, в които влиза детето в училище, го поставят във взаимодействие с тези нови авторитети. Не се учудвайте, ако все по-често чувате: „Госпожата каза така!”. Това не означава, че учителката ви е изместила в детското сърце. Напротив – честито, това означава, че вашето дете е открило още един възрастен, на когото може да се довери. Класният ръководител е човекът, който води по-голямата част от предиобедните занимания и който най-близко следи напредъка на детето ви спрямо изискванията на учебната програма. Не по-малко важна е и ролята на възпитателя в занималнята. С него детето прекарва часовете за самоподготовка, отдих и занимания по интереси. Възпитателят много добре познава не само напредъка на детето, но и интересите му и уменията му да общува с другите деца. Именно тези двама учители имат ключова роля за това детето ви да се чувства добре в училище. Затова опитайте се да изградите партньорски отношения с тях – нещо, което в голяма степен зависи от вашия подход.

Никога не забравяйте, че:

Учителите искат детето ви да успее. Нещо повече – учителите искат всички деца да успеят. Ако се замислите, вие също искате всички деца да успяват, защото така детето ви ще се наслаждава на стимулираща и творческа среда. Програмата е доста натоварена, а класовете често са големи. Въпреки това и недостигa на време, учителите са отдадени на работата си. Благодарете им за това!

СЪВЕТИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ:

Поддържайте авторитета на учителите пред вашето дете! Да, понякога възникват конфликти, но не забравяйте, че е добре да ги обсъдите насаме между възрастните.

Не поставяйте детето в ситуация да избира между два авторитета.

А още ценни съвети относно 1 клас може да намерите в Наръчника за родители „Добре дошли в 1.клас!“

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.