Пропускане на връзки

Какво не ни казват за професията на учителя?

Преди да започнете работа, вероятно бихте искали да знаете някои особености на професията на учителя, за които никой не ви е предупредил. Десет неща, които бихте искали да знаете. Ето какво написа Вики – учителка в началното училище.

  1. Да си учител е трудно. Има дни, в които съм изморена още преди да започне първият час и се чудя как ще издържа на шума и опърничавото поведение през целия ден. Когато се върна у дома, заспивам още в 17.00, защото съм напълно изтощена.
  2. Да станеш истински значим за децата, изисква доста дълго време. Друго нещо, което никой не ни казва е, че не можеш да влезеш за пръв път в класната стая, да размахаш вълшебна пръчица и да те приемат като страхотен учител. Да спечелиш доверието и уважението на учениците изисква доста дълго време. Ако не спечелиш авторитет пред децата, следващата година ще бъде още по-трудно. А доверие се печели, само ако покажеш да децата, че те е грижа за тях.
  1. Дори да си се провалил, може да обърнеш нещата в своя полза, ако знаеш как. Първите три години всичко вървеше наопаки, но един ден промених тактиката си: на първо място поставих доверието във взаимоотношенията с децата и грижата за тях, едва на трето място поставих – строгостта на преподавателя.
  2. Да грешиш не е позор. Професията на учителя предполага много грешки в подхода към децата. Всяка моя грешка ми носеше чувство за вина и липса на самоуважение до момента, в който прочетох, че Томас Едисон, най-креативния изобретател с повече от 200 успешни изобретения, споделя, че всяка грешка, разчетена правилно, му е донесла нова идея. Оттогава позволявам на учениците да грешат на воля през годината и учудващо за мен те подобриха успеваемостта си на тестовете.
  1. С проблемите и проблемните ученици трупаш мъдрост и опит. Нещо друго, което не ти казват, е че мъдростта идва не от безпроблемното ежедневие, а се натрупва с преодолени проблеми. Ако спра да се уча, след 20 години професията на учителя ще бъде за мен бреме, защото ще се чувствам изгубила връзката между поколенията.
  2. Да си учител изисква жертва от цялото ти семейство. Майка ми, която беше учителка се опита да ми покаже трудностите на професията на учителя, но аз не разбрах какво точно означава “да си учител е жертва от цялото семейство“. През май съпругът и децата знаят, че нямам много време за тях. Като частен учител бих изкарвала повече, но това, което получавам в училище –усещането за осмислен живот (защото оставям следа в живота на десетки ученици) не може да се купи с пари.
  3. Вдъхновяващият учител променя съдби. Пред очите ми са се променили съдбите на деца, които дойдоха настръхнали като таралежи, сърдити на всички и всичко. Бях настойчива с тях, очаквах от тях да станат много добри и повечето успяха.
  4. Учителят преподава чрез поведението си. Понякога изгубвах търпение и повишавах глас, но усещах, че губя доверието им и тутакси се извинявах. И плахите и нахалните разбраха, че да се извиниш не е слабост, а сила.
  5. Зад сълзите се крие триумф. Имала съм безсънни нощи и със сълзи съм се връщала от училище, защото просто не знаех как да се справя с някой проблемен ученик. Но както казва една моя приятелка, „ако успееш някакси да си върнеш доверието в това дете, това променя поведението му“. Това са децата, които помниш цял живот, и за сълзите и за триумфа зад тях.
  6. Ефективният учител има силата да се намесва в ситуация на тормоз.
Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.