Пропускане на връзки

Как да защитим правилно детето от слънцето?

Във времена на пандемия нямаме търпение да дойдат лятото, слънчевите лъчи и игрите на открито. Все пак е важно да бъдем внимателни с прекомерното излагане на децата на слънце, тъй като това крие своите рискове. С д-р Елена Ангелова, дерматолог, разговаряме за влиянието на слънчевите лъчи върху детската кожа.

Кога слънцето е полезно и кога – вредно?

Слънцето има редица положителни ефекти върху човешкия организъм, най-важният от които е синтезът на витамин Д. Този витамин има съществена роля върху метаболизма на калций, синтеза на протеини, имунитета, нормалното функциониране на мускулите и нервната система.

Прекомерното излагане на слънце обаче може да доведе до слънчево изгаряне на кожата, фотостареене, развитие на преканцерози и кожен рак.

С оглед на всичко това е много важно да намерим правилния баланс между удоволствието от излагането на слънце и синтеза на витамин Д от една страна, и да предпазим кожата си, от друга. Както още древният учен Парацелз е казал „Дозата прави отровата”. Няма смисъл да се плашим от слънцето, но трябва да се научим да сме отговорни към собственото си здраве, а оттам да предадем тази отговорна грижа и към децата си.

Какво включва слънцезащитата?

Слънцезащитните кремове са две основни групи: минерални екрани и химични филтри. Двете групи продукти използват различни механизми за защита от слънчевите лъчи.

Минералните филтри, нанесени върху кожата, остават на повърхността й и действат на принципа на отразяване на слънчевите лъчи, подобно на огледало. Обикновено съдържат цинков оксид или титаниев диоксид. В тази група влизат голяма част от детските слънцезащитни продукти, както и сериите, подходящи при акне и чувствителна кожа. Тяхното предимство е, че няма излагане на кожата на химични субстанции, няма иритация на кожата, защитават УВБ и от УВА-лъчите, започват да действат веднага след нанасянето си. Недостатък е, че оставят бял филм по кожата и че за оптимална защита е нужно нанасяне на сравнително голямо количество продукт.

Химичните слънцезащитни продукти се абсорбират в по-дълбоките слоеве на кожата, като при взаимодействието си със слънчевите лъчи ги трансформират в топлина, която се излъчва на повърхността на кожата. Съдържат различни химични субстанции. Това е най-широко застъпената гама слънцезащитни продукти за възрастни, рядко се препоръчват за детската популация. Предимството им е във факта, че попиват лесно и бързо, имат добър козметичен ефект. Недостатък може да е нуждата от време за оптимално действие на продукта, обикновено 20 минути; не са подходящи при по-чувствителни кожи; не всички продукти осигуряват достатъчна защита срещу УВА-лъчите.

Как да изберем най-доброто слънцезащитно средство за детето?

При избора на слънцезащитен продукт за детето е важно да предпочетете минерален слънцезащитен крем. В състава на тези продукти влизат цинков оксид или титаниев диоксид, които отблъскват УВ-лъчите. Химичните слънцезащитни субстанции при продължителна употреба могат да се абсорбират от нежната детска кожа и да доведат дори до хормонални смущения. Затова не е правилно да нанасяте един и същ слънцезащитен продукт за всички членове на семейството.

Друг параметър, който ни интересува в избора на слънцезащита, е т.нар. слънцезащитен фактор или SPF. За детската кожа се препоръчва слънцезащита с фактор поне 30, най-добре 50 или 50+.

Друга характеристика на продукта, която трябва да имаме предвид,  това е неговата консистенция. Често майките искат да избегнат детската съпротива при нанасянето на слънцезащита и предпочитат да изберат спрей вариант. Истината е, че тези продукти изглеждат по-удобни, но всъщност рядко осигуряват оптимална слънцезащита, тъй като количеството нанесен продукт не е достатъчно. Също така съществува и известен риск от инхалиране на продукта. Избирайте слънцезащита във форма на крем или лосион и нанасяйте обилно количество от продукта. Хубаво е да нанасяте продукт на всеки 3-4 часа при излагане на слънце, както и след излизане от водата, дори и да е упоменато на продукта, че е водоустойчив.

От каква възраст можем да използваме слънцезащитните средства?

Имайте предвид, че не се препоръчва употребата на слънцезащитни продукти на бебета под 6 месеца. До тази възраст не би трябвало децата да се излагат на пряка слънчева светлина при силно слънцегреене. Като протективни средства могат да се използват дрешки, шапки, сенници на количките.

Само през лятото ли трябва да пазим детето от слънцето?

Обикновено започваме да се замисляме за вредите от слънчевите лъчи през летния сезон, но слънцето няма почивка. Важен ориентир може да ни е т.нар. УВ-индекс. При стойности на този индекс над 3-4 задължително спазвайте всички препоръки за слънцезащита. Слънцезащитата е много важна и в планината при по-висока надморска височина.

5 важни правила за здравословно събиране на слънчеви лъчи

  1. Избягвайте силните слънчеви лъчи между 10:00 ч. и 16:00 ч. през летния сезон.
  2. Ако се налага престой на слънце повече от 20 минути в часовия интервал между 10:00 и 16:00, задължително нанесете слънцезащитен крем на откритите части, носете защитно облекло и шапка.
  3. Няма кожа, която да е напълно устойчива на вредните влияния на слънчевите лъчи, но с повишено внимание следва да са хората със светла кожа, руси коси и сини очи, както и децата.
  4. Приемът на някои лекарства може да направи кожата по-чувствителна към слънчевите лъчи. Това са антихистамините, някои антибиотици, обезболяващи и антипиретици.
  5. Винаги преди излизане на слънце, обръщайте внимание на прогнозата за времето и т.нар. УВ-индекс. Високият УВ-индекс повишава риска от изгаряне на кожата, дори и при по-хладно и привидно мрачно време.

______________________________________________

Интервюто е предоставено от zdravodete.bg

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.