Пропускане на връзки

Как да възпитаме у децата любов към книгите? (Част 1)

Всички искаме децата ни да станат запалени читатели. Чували сме безброй препоръки да започнем да ги учим на любов към книгите много преди да са в състояние сами да си четат, но как да стане това? Какво да правим като родители, за да ги насочим по този път?

Ето няколко практични насоки, които могат да ви помогнат да изберете качествена литература и да я поднесете на детето съобразно неговите нужди в съответната възраст.

Част 1

Деца от 0 до 3 години

До 6 месеца

При раждането зрението на новороденото не е напълно развито. То вижда най-добре от около 30 см, което е приблизително разстоянието, на което държите бебето, когато го гледате в очите. Затова и книжките и играчките, които му показвате, трябва да са на приблизително такова разстояние от лицето му. Малкото бебе тепърва се учи да фокусира погледа си и да различава цветове и форми, затова и книгите, които му предлагате, трябва да съответстват на възможностите му:

– Търсете книги с черно-бял дизайн или с ярки, силно контрастиращи изображения.

– Книгите трябва да са простички, с един или два обекта на страница, заобиколени от много празно пространство и с много малко думи или въобще без текст. Важното е бебетата да чуват вашия глас и обяснения на картинките.

– Избирайте книги от твърд картон, мек винил или плат и книги с дръжки. Книгите трябва да са издръжливи, тъй като се дъвчат, хвърлят, влачат и дърпат.

Ето още някои неща, които е хубаво да имате предвид при четенето за бебета:

– Избирайте малки книжки, които ви е лесно да държите и разгръщате, докато гушкате бебето.

– Бебетата искат цялото ви внимание, така че вместо да им четете, опитайте със стихчета и песни, които помните наизуст.

– Детските стихчета и песнички са много подходящи за тази възраст заради ритъма и римите в тях, дори и да няма особен смисъл в текста.

– Четенето преди лягане винаги е приятен начин да завършите деня!

От 7 до 12 месеца

Децата в тази възраст започват да свързват картинките със своя свят. Те все още се радват на книги само с картинки, но вече можете да привлечете вниманието им и с прости истории, по един ред текст на страница.

– Подходящи са книги със средни до големи ярки изображения с ясни контури.

– Търсете книги с картинки на познати неща, действия и събития.

– Продължават да са подходящи книжки от плат и винил и картонени книги с твърди, дебели страници.

Бебето вече е достатъчно голямо, за да го въвличате във взаимодействие при четенето:

– Привличайте вниманието му, като посочвате нещо в книгата. („Виж!“)

– Задавайте въпроси за назоваване. („Какво е това?“)

– Изчаквайте бебето да отговори, вербално или невербално. Ако е необходимо, дайте отговора сами. („Това е зайче!“)

– Потвърдете реакцията на детето. („Да“ или повторете думата, която е казало.) Ако не е назовало изображението правилно, коригирайте го по положителен начин. („Да, пухкаво е като коте, но е зайче.“)

Имайте предвид, че няма нужда да довършвате цялата книга. Детето тепърва започва да изследва книгите като предмет и предназначение, а вие го подкрепяйте, като гледате, слушате и му показвате радостта си от напредъка му.

От 12 до 18 месеца

Бебето вече започва да се наслаждава на картинки с повече подробности. За децата на тази възраст са подходящи книги с изображения на познати герои, като животни, деца, телевизионни герои, членове на семейството или други възрастни в познати роли.

– Това е страхотна възраст за книгите с песнички и стихчета с повторения.

– Подходящи са и книги с простичка история, свързана със собствените преживявания на детето.

– Избирайте книги, в които картинките изобразяват някакво действие. Може също да потърсите тематични книги, които показват поредица от свързани изображения и с няколко думи следват последователност от прости дейности. Все още е рано за въвеждане на сложна сюжетна линия.

– Избирайте книжки със заоблени ръбове и дебели страници, за да улесните самостоятелното прелистване на страниците.

– Избирайте книги, които насърчават собствените открития. По-големите бебета се радват на книги с капачета, плъзгащи и повдигащи се части, както и на книги със скрити изненади. Харесват книги, които са меки, космати, с много текстура, аромати или огледала.

Ето някои допълнителни неща, които може да имате предвид:

– Вашето бебе вероятно ще се радва да чете с вас, докато седи в скута ви или близо до вас в удобен стол. Това му помага свързва четенето с чувството за сигурност.

– Свързването на звуци с картинките, които вижда в книгите, прави четенето заедно още по-забавно. Издавайте свои собствени звуци и нищо чудно бебето да се включи!

– Може да забележите, че детето ви разглежда книгата самичко и издава звуци (понякога наричани „книжно бърборене“) – оставяйте го да изживее момента.

От 19 до 36 месеца

Малките деца са постоянно в движение и трудно се заседяват на едно място, това е необходима част от тяхното порастване и нуждата им да опознаят света. Те започват да се интересуват от картинки с повече информация, действие и детайли. Децата под три години не просто имитират, те изследват всеки аспект от средата около тях, затова и историите за ежедневния живот задоволяват нуждите им от развитие и опознаване на света.

Когато избирате книги за деца до 3 години:

– Избирайте книги, които показват на децата обичайни неща и които разказват прости истории от ежедневието – хранене, поздравяване и сбогуване при среща и други рутинни дейности. Четенето на такива книги за лека нощ помага на малките деца да се успокоят в края на много активен ден.

– Търсете малки, здрави книжки без думи или с по няколко думи на страница. Книгите без думи позволяват на децата да измислят свои собствени истории и да развиват въображението си.

– Малките деца се наслаждават на големи цветни илюстрации с простички сюжети. Интерактивните книги, книгите с капачета, с различни текстури, предизвикват голям интерес в тази възраст.

– Тематичните книги за животни, чувства, цветове, числа, форми и букви са любими в тази възраст.

– Децата се забавляват да слушат предсказуем текст, римувани истории и истории със забавно звучащи думи. Книгите с песнички и стихчета с повторения продължават да са добър избор за тази възраст – освен удоволствието от слушането, те са лесни за запомняне и самостоятелно „четене“ или пеене от малки деца.

Какво още е добре да имате предвид:

– Оставяйте детето самичко да избира дали да седи в скута ви или до вас на дивана или пода, докато четете.

– Не забравяйте, че понякога историята може е твърде дълга за детето. Вместо да му я четете в подробности, можете просто да поговорите за илюстрациите.

– Говорете за героите и събитията в историята, като ги свързвате с преживяванията на детето.

– Когато четете на глас, правете пауза, за да позволите на детето да допълни дума или фраза. Особено подходящи за това са книгите с рими и с повтарящи се стихчета или действия.

– Започнете да разказвате на детето кратки истории, може да въведете истории с последствия от някакви действия или такива, които описват проблем или обстоятелство, което трябва да се преодолее.

Полезни и практични съвети за насърчаване на четенето в различните възрасти можете да намерите в книгата на Алисън Дейвид „Да отгледаш читател. Наръчник за родители“ (Фондация „Детски книги“, 2020)

Насоки за подходящи книги за различните възрасти можете да откриете на сайта на Фондация „Детски книги“ https://detskiknigi.com

Източници

https://eclkc.ohs.acf.hhs.gov

https://fairydustteaching.com

https://www.readingbrightstart.org

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.