Пропускане на връзки

Как да възпитаме у децата любов към книгите? (Част 2)

Всички искаме децата ни да станат запалени читатели. Чували сме безброй препоръки да започнем да ги учим на любов към книгите много преди да са в състояние сами да си четат, но как да стане това? Какво да правим като родители, за да ги насочим по този път?

Ето няколко практични насоки, които могат да ви помогнат да изберете качествена литература и да я поднесете на детето съобразно неговите нужди в съответната възраст.

Част 2

Деца от 3 до 7 години

Децата в тази възраст бързо натрупват опит и впечатления, които имат нужда да осмислят. Харесват им книги с прости истории с основни сюжети, увлекателни илюстрации и забавен текст, който е подходящ за четене на глас. Сюжетът трябва да се движи бързо, за да може да се прочете наведнъж. Идва времето на по-сложната композиция на историята, която обаче включва и повтарящи се фрази и звуци, които децата могат да повтарят и запомнят. Това е възрастта, в която детето изгражда понятията за „добро“ и „зло“ и четенето значително му помага в този процес.

Какви книги са най-подходящи за деца между 3 и 7 години:

– Книги със случки от реалния живот, които отразяват техните преживявания и притеснения. Децата се радват на истории за ходене на детска градина, игра с приятели и споделяне с другите.

– Книги, които насърчават въображението и уменията да се решават проблеми по креативен начин.

– Книги с привлекателни илюстрации – те все още са много важни за децата.

– Тематични книги за буквите, цифрите, детски енциклопедии за динозаври, влакове, камиони, животни, насекоми, география, строителство…

– Книгите с детски стихчета и римуваните истории продължават да са много любими.

– Книгите, които позволяват на децата да попълват празните места, да познаят какво следва или да се досещат за изречения, фрази и думи.

– Книги, които запознават децата с различни култури по света.

– Книги, които показват как да създават приятелства.

Има доста големи разлики в прилагането на тези общи насоки с израстването на детето. Как да определим кои истории са най-подходящи за възрастта? Добър ориентир може да ни е сложността на сюжета и начинът, по който е изобразен конфликтът (или „злото“).

Ето някои насоки и примери, които могат да ни помогнат да при избора:

За деца между 3 и 4 години:

– Избирайте простички истории с ясна последователност на събитията. Всъщност, тези истории продължават да са любими на децата в цялата предучилищна възраст.

– Не забравяйте, че в тази възраст децата обичат повторението, то е наслада за ушите им. За вас може да изглежда досадно или безсмислено, но всъщност така децата изграждат уменията си за слухова обработка на информацията.

Примери за подходящи приказки за тази възраст:

„Дядо ряпа вади“
„Житената питка“
„Косе Босе“
„Златокоска и трите мечки“
„Дядовата ръкавичка“

За деца над 4 години:

На четири години малкото дете вече е в състояние да осмисли конфликтите на съзнателно ниво.

– Истории с прости конфликти и лесни решения задоволяват нуждата на децата от ред във Вселената.

– Историите вече могат да са с малко по-голяма сложност, но не бива да се вкарва твърде много драма.

– Важното е Доброто да побеждава!

Примери за подходящи приказки за тази възраст:

„Вълкът и седемте козлета“
„Трите прасенца“
„Клан-Недоклан“
„Маша и мечокът“

За деца над 5 години:

– Историите могат да имат повече подробности

– Децата вече са в състояние да осмислят по-сложни отношения между доброто и злото.

Примери за подходящи приказки за тази възраст:

„Червената шапчица“
„Румпелщилцхен“
„Джак и бобеното зърно“
„Хензел и Гретел“
„Златната гъска“

За деца над 6 години:

Децата на тази възраст вече са готови да възприемат герои, които преминават през изпитания и страдания в своето развитие.

Примери за подходящи приказки за тази възраст:

„Рапунцел“
„Пепеляшка“
„Златка златното момиче“
„Баба Хола“
„Бременските музиканти“

Тези насоки и примери в никакъв случай не са изчерпателни, те само дават ориентири, които всеки родител може да адаптира спрямо нуждите на своето дете във възрастта, когато то се подготвя за самостоятелно четене. Когато става въпрос за избор на книги за споделено четене, важното е и детето, и родителят да ги харесват. Децата, които са се наслаждавали на споделеното четене на книги, по-често остават читатели за цял живот.

Полезни и практични съвети за насърчаване на четенето в различните възрасти можете да намерите в книгата на Алисън Дейвид „Да отгледаш читател. Наръчник за родители“ (Фондация „Детски книги“, 2020)

Насоки за подходящи книги за различните възрасти можете да откриете на сайта на Фондация „Детски книги“ https://detskiknigi.com

Източници

https://eclkc.ohs.acf.hhs.gov

https://fairydustteaching.com

https://www.readingbrightstart.org

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.