Пропускане на връзки

Как да помогнем на детето да изгради добра самооценка в първи клас?

Както вече писахме, през този и идния месец ще ви запознаем с различни важни теми от живота на детето в първи клас. Днес се спираме на тази за самооценката на първокласника, колко важна всъщност е тя и как ние като родители да му помогнем да я изгради.

Детето с добра самооценка преминава по-лесно през предизвикателствата на живота. Съвременната психология убедително показва, че можем силно да влияем както върху самооценката на детето, така и върху поведението му, като му показваме, че забелязваме постиженията или неуспехите му. Психолозите наричат този процес „даване на обратна връзка”.

Скоро вие като родители ще се сблъскате с много ситуации и казуси от живота на детето в 1.клас. Ето няколко съвета от нас как да подходите в различни случаи:

Най-много помагаме на детето си, ако обратната връзка, която му даваме, е:

позитивна, т.е. отбелязва успехите, а не провалите. Например: „Тези две буквички са написани много красиво!” вместо „От цял ред буквички си успял да напишеш само две правилно!”

конкретна, т.е. не дава оценка на личността на детето, а отбелязва точно какъв успех е постигнало. Например: „Браво! Написала си цялото домашно съвсем сама!” вместо „Браво! Ти си добро дете!”

своевременна, т.е. да се дава непосредствено след постижението, преди детето да е забравило за преживяването около него. Например: „Днес изчистих стаята по-бързо благодарение на твоята помощ” вместо „Миналата седмица много ми помогна!”

развиваща, т.е. да отчита не само резултатите, но и положените усилия. Например: „Виждам, че си се постарал да напишеш домашното докрай! Хайде сега да опитаме да намерим верните отговори!” вместо „Цяла страница със задачи и нито една вярна!” адекватна, т.е. да съответства на постижението. Например: „Това “и” е написано точно на място” вместо „Ти си гений! Никога в живота си не съм виждала по-добре изписано „и“!”

Съвети за родители

Не забравяйте, че детето научава повече, когато се поощрява за постиженията, отколкото, когато се санкционира за неуспехите.

Не прекалявайте с похвалите, защото така детето развива зависимост към тях и започва да прави нещо само ако знае, че това ще му донесе похвала или награда.

Помогнете на детето си да се почувства ценено – общувайте с него, играйте заедно, четете или просто го слушайте.

Вярвайте в детето! Когато то вижда, че родителите са убедени в способността му да овладее някое умение, то също вярва, че може да успее.

Още съвети за родители на първокласници може да намерите в нашия наръчник „Добре дошли в 1.клас!“

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.