Пропускане на връзки

Изпитите след 7. клас минаха: а сега накъде?

Резултатите от тазгодишното национално външно оценяване за 7. клас вече са ясни. Средният успех от изпита по български език и литература е 54.60 т., а по математика – 42.90 т. Статистиката си е статистика, няма какво да я коментираме.

За нас, Асоциация Родители, далеч по-важната тема е как преминават родителите и децата през това. След големия стрес от изпита за учениците и напрежението у родителите в очакване на резултатите, идва ред на важния избор в каква гимназия детето да продължи образованието си – езикова, математическа, професионална и др. Като родители добре знаем за важността на изборите ни в живота, но нека си признаем, че тепърва на децата ни ще им предстои да взимат далеч по-сериозни и отговорни решения в живота си от това къде ще учат след 7. клас. Нека да им спестим разочарованието, ако не са приети в желаното училище, да ги подкрепим, да им покажем, че им вярваме и че, всъщност, ако виждат бъдещото си развитие в дадена сфера, със сигурност ще го постигнат, ако учат и полагат усилия да следват мечтите си.

 

И все пак, за да бъдем максимално полезни, ето 5 важни препоръки към всички родители на бъдещи осмокласници:

  1. Предварително обсъдете заедно с децата какви са техните желания и очаквания и в каква посока виждат бъдещото си развитие. Бъдете търпеливи и не ги насочвайте в желаната от вас посока. Изслушайте ги внимателно и ги насърчете да разкажат с какво им се занимава и кои са най-силните им страни според тях самите.
  2. Преди да пристъпите към подреждането на желанията, заедно с децата се запознайте с учебните планове на съответното училище, и по-специално – на конкретната паралелка. Информирайте се кои са профилиращите предмети и каква подготовка ще получи детето след завършването на гимназиалния курс.
  3. В Справочника за кандидатстване след 7. клас за 2024 г. или в сайта на съответното регионално управление на образованието (РУО) може да откриете как да изчислите бала на детето за желаната паралелка, както и какви са били максималните и минималните балове, с които миналата година са били приемани учениците – така ще се ориентирате какви са реалните шансове на вашето дете да бъде прието в желаната паралелка.
  4. Като следваща стъпка на лист хартия съставете списък с желаните паралелки, като информацията трябва да включва кода на паралелката, точното й наименование и минималните балове от миналата година. Не забравяйте, че когато влезете в електронната система за кандидатстване ще имате на разположение само 30 минути, след което системата ще ви изхвърли.
  5. За финал ви предстои да подредите желаните паралелки за първо класиране – това е най-важната стъпка. Нашият съвет е на първо място да сложите най-желаната паралелка, дори да смятате, че шансовете за класиране в нея са ниски, и едва след това да подредите останалите си желания. Ако пък сте категорични, че детето ви трябва да учи в конкретно училище, обмислете варианта да впишете всички паралелки от съответната гимназия, дори и с компромис за профилиращите предмети.

 

За финал напомняме, че подаването на заявления за кандидатстване е от 8 до 10 юли 2024 г., а първото класиране ще бъде обявено до 12 юли включително.

Желаем успех на всички!

 

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.