Пропускане на връзки

Интернет – безкрайност, възможности, океан… но и ужас

В заглавието са някои от спонтанните асоциации за интернет на родителите на деца в училищна възраст, с които проведохме фокус-групи, за да научим повече за тяхното възприятие и поведението им спрямо онлайн живота на децата, като част от проекта ни „Дигиталните родители – как да отглеждаме дигитално грамотни деца“, в който Асоциация Родители работи с район Слатина на СО и е финансиран по програма „Европа“.

От всичко изказано, можем като че ли да се спрем най-много на асоциацията за океан. Безбрежен, с безброй възможности, които плуват в него и чакат да ги хванеш, с причудливи красоти и фантастични същества… Но и с безкрайни дълбини, където е мрачно и незнайни същества се спотайват из скритите подводни пещери и каньони. И някои от тях са страховити.

И това е реалност. Съществува, разбира се, така нареченият Dark Web, сайтове и платформи, трудно уловими за търсачките, където можем да се натъкнем на незаконно съдържание или да купим незаконни неща… Но, както и в океана, не е нужно да потъваме в дълбините, за да се срещнем с опасности. В социалните мрежи, където профили имат деца, може да се попадне на педофили или просто на непознати, които искат от децата лично съдържание, като напр. голи снимки и започват да ги изнудват.

Това обаче съвсем не означава, че децата ни са беззащитни онлайн. Важно е да научат няколко основни правила за безопасност и сигурност, и ние, като родители, можем да им помогнем и то без големи усилия, дори самите ние да не сме сигурни кои са тези правила.  Да научим децата на безопасност в интернет е вече толкова важно, колкото и да ги научим как да се оправят навън – как да пресичат улицата, да не говорят с непознати и т.н. Да, за много родители това не е лесно. Но с лекота могат да научат как да действат.

На първо място – сайтът на Националния център за безопасен интернет. Благодарение на дългогодишната работа на екипите на фондация „Приложни изследвания и комуникации“и Асоциация Родители, Националният център успешно продължава своята работа.

Какво можете да направите?

При спешни случаи, можете веднага да изпратите сигнал до горещата линия на сайта на НЦБИ – https://www.safenet.bg/bg/podai-signal-za-nezakonno-sudurjanie

На сайта има и чат прозорец, където можете да говорите с консултант. Сигналите са напълно анонимни.

Линията функционира активно. През 2021 г. тя получи и обработи 15 694 сигнала, касаещи незаконно съдържание или поведение в интернет:

• Изображения на сексуална експлоатация на деца (детска порнография) – 15 276

• Детска еротика/нудизъм – 8

• Подмамване на дете – 24

От получените сигнали 2540 бяха предадени на ГДБОП, 13 046 бяха препратени към други INHOPE Горещи линии, 3 случая бяха предадени на други компетентни български институции.

Ако имате нужда от консултация как да направите светът да детето си в интернет по-сигурен, или търсите съвет за конкретна проблемна ситуация онлайн, НЦБИ разполага и с консултативна линия за безопасен интернет. Обадете се на

тел. 124 123

или се свържете по чат канал (като натиснете бутона „За съвет“ в сайта на НЦБИ) между 10:00 и 18:00 всеки работен ден, или денонощно на и-мейл helpline@online.bg. Анонимността ви е гарантирана. Ще говорите с психолог, специалист в решаване на трудности за децата онлайн.

ВСИЧКИ ТЕЗИ ЛИНИИ СА ДОСТЪПНИ И ЗА САМИТЕ ДЕЦА.

Освен това, на сайта на НЦБИ можете да откриете много материали, които да ви подпомогнат и насочат в това как да подкрепите децата си онлайн. Наистина много. Можете да си изберете с кои от тях да започнете, като напр. „Как да научим детето да ползва интернет безопасно“. Разбира се, всички те са напълно безплатни.

Нека засега завършим с баланса доверие – контрол. Има родители, които поставят  програми за родителски контрол, четат историята на търсенето на децата си, знаят паролите на акаунтите на децата си и влизат в тях и така нататък. Две бележки по този въпрос. Децата в България бездруго се чувстват свръхконтролирани. Интернет е за тях място на свобода, където сами откриват света. И, точно както в реалния свят, ние не можем да сме до тях непрекъснато. Две ценни препоръки – създавайте и пазете доверителната връзка с децата си. Най-добрият път е искреният интерес към това, което те правят, включително и онлайн. Повярвайте, и вие ще научите много нови и интересни неща. Такава връзка предполага че, ако детето срещне проблем, ще сподели с вас, за да търсите решение заедно. И второ – макар и вече да го казахме – научете основните правила за безопасност онлайн от сайта на НЦБИ и ги споделете с децата си. Вярваме, че, и да сте добре запознати с тях, ще намерите нещо ценно за вас на сайта.

Проект „Дигиталните родители – как се отглеждат дигитално грамотни деца?“

се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Европа“ 2022

от  СНЦ „Асоциация Родители“

в партньорство с Район Слатина на СО

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.