Пропускане на връзки

Драго Симеонов: Няма страшно човек да си признае, че понякога може да досади на децата си

Драгомир Симеонов е на 45 години, журналист е и не може да преброи децата, за които се грижи, защото постоянно включва и себе си вътре. После пък се изключва, понеже е вече на възраст, когато трябва да е по-отговорен. Ето какво споделя той за децата:

Какво е да бъдеш родител?

Най-вече да свикнеш да се притесняваш за някого повече, отколкото се притесняваш за теб самия. Но и да си по-щастлив заради него, отколкото сам за себе си. Или, иначе казано – хем не си ти центърът на Вселената, хем си е твоята Вселена.

Кое е най-голямото предизвикателство за теб като родител?

Вечерята. Понеже се е появила от известно време практиката да не ядат втори път едно и също ястие, камо ли претоплено. Та това напоследък е истински голямо предизвикателство. Останалите нищо не са в сравнение с него. Или поне са по-рядко.

Най-хубавите моменти с детето/децата са…

Споделените, когато обаче не си досаждаме взаимно. Няма страшно човек да си признае, че понякога може да досади на децата си. Или обратното – да има нужда от малко усамотение и почивка, а те – не. И тези моменти са хубави, но най-хубавите са, когато правите нещо заедно по общо желание.

Най-големият ти родителски страх е…

Че нищо не зависи изцяло от теб. Но това е по принцип най-големият страх. Добре е да не се компенсира със свръхзагриженост, защото обикновено само влошава нещата. Иначе децата порастват и поемат свой път, а родителите – остаряват и остават. Но това не бива да е страх. Нарича се живот.

На какво играеш с детето/децата си?

На всичко възможно, което си искаме. Понякога дори на комар, понеже се обзалагаме за разни неща и който загуби – мие чиниите. Преди аз да ги измия, така или иначе. Игра с хигиената не се допуска никога.

Какво научи от детето/децата си?

Че животът е хубав, дори като не си оправяш леглото и не си подреждаш чорапите. Това е страхотен урок, повярвайте!

Най-важното нещо, на което искаш да научиш детето/децата си?

Искам да го науча да не се предоверява на учители, дори това да съм аз. Човек сам се учи най-добре. Другото е подчинение на установени порядки, а такива уроци обикновено най-бързо се забравят.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.