Пропускане на връзки

Дотук с табелата „Родители дотук“

Една тема, по която Асоциация Родители работи от години, претърпя положително развитие вчера – министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков даде указание към регионалните управления на образованието да се премахнат надписите, забраняващи достъпа на родителите до училищните сгради. От МОН отбелязват, че практиката да се поставят подобни надписи е изключение и тя не се прилага масово в образователните институции. При някои училища в страната обаче все още могат да се видят съобщения на техните входове, гласящи „Родителите дотук“, „Забранен достъп за родители“ и др.

„Това е практика, която незабавно трябва да бъде прекратена, защото дава погрешен сигнал към обществото”, подчерта министър Цоков. По думите му образованието е непрестанен процес на взаимодействие, сътрудничество и на активен диалог.

Той подчерта обаче, че за МОН на първо място е грижата за безопасността на децата и всеки директор създава необходимата организация, така че да не се нарушава образователният процес. В този смисъл указанията не означават свободен достъп на всички до образователните институции, а създаване на ред за участие на родителите в образователния процес, основан на взаимно доверие и уважение.

Екипът на Асоциация Родители повдига темата с табелата „Родители дотук“ от много години и приветства решението на МОН за премахването й от всички образователни институции. „С малки стъпки се надявам вървим към голямата промяна за истинско партниране между семейство и училище“, отбеляза изпълнителният директор на Асоциация Родители Яна Алексиева.

Припомняме, че темата за забранителните табели бе включена в конференцията „Родители и учители: Заедно за детето“, която Асоциацията организира на 15 февруари. В нея се включиха официални лица, учители, директори, образователни експерти и родители, които бяха поканени да разсъждават по въпроса трябва ли да има табели, забраняващи достъпа на родителите до детски градини и училища, и с какво бихме могли да ги заменим. Присъстващите с ентусиазъм изпълниха задачата и дадоха прекрасни предложения за нови табели, които да заемат мястото на забранителните надписи. Посланията са над 100 и през следващите дни ще ги споделяме с вас.

Ето няколко от тях:

„Добре дошли в света на възможностите! За Вас и Вашите деца!“

„Заповядайте в нашето училище, очакваме Ви!“

„Уважаеми родители, заедно можем всичко! Очакваме Ви!“

„Ние сме заедно в това! Моля изчакайте да бъдете свързана с лицето, което търсите за среща!“

„Скъпи родители, в момента нямаме възможност да Ви посрещнем, защото сме отделили цялото си внимание на грижата за децата. С радост ще Ви съдействаме, ако се свържете с нас на телефон:…Благодарим Ви!“

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.