Пропускане на връзки

Богдана Трифонова: Искам да науча децата си да бъдат щастливи

Разговаряме с Богдана Трифонова, майка на две деца – Надежда и Андрей. Вече 20 години тя е водещ на любимото сутрешно шоу Стартер на БГ Радио. Богдана е и актриса, деляща сцена най-често с  талантливите Здрава Каменова и Стефания Колева. Ето какво ни споделя тя за децата, семейството и родителството:

Какво е да бъдеш родител?

Това е… нещо като всичко на света – безкористна любов, ама огромна, отдаденост, щастие до пръсване, тревога, бясна отговорност… Много сложна задача и същевременно най-интересната и най-увличащата. Това е скок в локва, това е нощ без сън, това е страж до пердето на прозореца, това е аромат на сън в гънките на вратлето, това са скъпоценни сълзи от щастие… Всичко най-важно на света. Смисълът!

Кое е най-голямото предизвикателство за теб като родител?

Дали съм достатъчно добра, че да успея да заредя децата с плюсчета, а на с минусчета.

Най-хубавите моменти с децата са…

Моментите заедно, прегръдките и разговорите. Спомням си една вечер, когато дъщеря ми се беше прибрала от Холандия, при това с гадже. Седя си пред телевизора. Идва синът ми на 15 год., сгушва се до мен. След това идва тя и се сгушва от другата страна. След което холандското гадже, поглежда на вратата, идва и той се сгушва до нея и до нас… Стана ми смешно и мило. Мислех си, че е хубаво да се расте в прегръдка.

Най-големият ти родителски страх е…

Да не загубим връзката един с друг и да направя така, че да дам много, без да се натрапвам, да отгледам и оставя на света двама добри и щастливи хора!

На какво играеш с децата си?

Имаме си настолни любими игри. Имаме си и общи смешки, които си правим. Много обичаме да играем на онази игра с листче на челото, на което пише нещо – личност, герой и т.н., и ти трябва да отгатнеш кой си. Голям смях пада!

Какво научи от децата си?

Двамата ме научиха на много неща… То си е вечен учебен процес. Имам всякакви оценки. От време на време се явявам и на поправка. Най-важните неща, които съм усъвършенствала от тях, са радостта от живота, обичането на 100%, зачитането на чуждо мнение и различна гледна точка и приемането на отговорността. В живота важните неща-а-а, както пееше Балу в Книга за джунглата!

Най-важното нещо, на което ти искаш да ги научиш?

Искам, ако мога, да ги науча да бъдат щастливи. И понеже това звучи прекалено общо – да ценят и обичат себе си, да си вярват, да бъдат самоиронични, щедри, да им е хубаво да дават, широко скроени да са, да ценят и да се радват на малките скъпоценни моменти и да знаят, че доброто е по-силно, че отвореното сърце значи отворени врати и че „предай нататък“ е работещ механизъм. Повтарям често, че „нищо не е на всяка цена“. И най-важното – чувството за мярка спасява във всичко!

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.