Пропускане на връзки

BeReal – новият тренд сред младите хора, който залага на снимки без филтри един път на ден

BeReal е най-новото и модерно приложение сред тийнейджърите. Само за 3 години след своето стартиране, новата социална платформа събра над 40 милиона активни потребители. Целта на BeReal е да провокира младите хора да бъдат по-автентични в интернет пространството, откъдето идва и името й: BeReal – Бъди истински! Създадена като антиплатформа/контрапункт на Instagram, Snapchat и Tik-Tok, новата платформа се стреми да промени нагласите на потребителите за прекалена употреба на социалните мрежи. Но как тя успява да постигне тази своя цел и крие ли някакви рискове?

„Веднъж на ден получаваш известие, в което ти се съобщава, че имаш прозорец от 2 минути, в който можеш да споделиш своя пост, наречен BeReal. Ти трябва да заснемеш това, което правиш в момента, като се снима с камерата на устройството ти.“

Това, което шокира всички активни потребители на социалните мрежи, е, че в BeReal няма филтри за снимките или други функции за редактиране. Не можеш да качиш снимка от галерията си като пост, можеш единствено да направиш моментна снимка. В BeReal може да се публикува и след като изтече прозорецът от 2 минути, но при публикуването, твоите приятели ще видят, че ти си качил поста по-късно.

За разлика от Тик Ток и Инстаграм, които стимулират дигиталното воайорство, потребителите на BeReal трябва да генерират свой пост, за да могат да виждат постовете на приятели си за деня. Така всеки е активен участник в мрежата, качва съдържание, а не гледа само какво показват другите. С BeReal имаш право да публикуваш само веднъж на ден и след като го направиш, се изтриват всички твои постове от предишния ден.

Интересна функция на новата платформа е възможността за комуникация между хората, която се състои единствено в интеракции между потребителите чрез реагиране на постовете и коментари върху тях. Не съществува чат опция, както е в останали социални мрежи. А още по-интересни са и самите реакции върху постовете. Те се състоят в така наречените RealMoji – функция на платформата за създаване на лични емоджита състоящи се в снимка на твоята реакция. Стремейки се да постигнат целта си за намаляване на негативното влияние на социалните мрежи, създателите на платформата не са дали възможност да рекламираш акаунта си и не може да трупаш последователи/приятели. Така BeReal не стимулира съперничеството между потребителите и стремежа за популярност.

Освен че става все по-разпространена сред младите хора, новата платформа набира популярност и сред родителите на подрастващи. Около 43% от потребителите на BeReal са на възраст от 16 до 25 години, а минималната възраст, на която може да имаш достъп до приложението, е 13 години. Как обаче се контролира достъпа на деца под 13 г. до BeReal, остава неясно.

До каква степен приложението е наистина безопасно за използване?

Настройките за безопасност са почти липсващи. Всеки може да достигне до твоя профил и да ти прати покана за приятелство, но не вижда постовете ти, а само името и профилната снимка. Единственият начин, по който може да се контролира достъпността до активните постовете, е чрез функцията за видимост – Global (публичен) и My friends only (само за приятели). В някои държави вече е налична и функцията ‘Friends of Friends’ – приятели на приятели. Ако направиш поста си публичен, то той се появява и в секция Discovery. В тази секция можеш да видиш BeReal на различни потребители и да реагираш на техните постове, както и те на твоя пост. Интересна функция, за която повечето потребители все още не знаят, е известието за screenshot – когато някой потребител направи екранна снимка на твоя пост, приложението те уведомява веднага, както при Snapchat. Остава под въпрос какво можеш да направиш на практика след такова уведомяване, освен да се притесняваш дали някой няма да злоупотреби с твоето съдържание.

Не съществува функция за родителски контрол.

Появата на неприлично съдържание в платформата или възможността непознат да се свърже с теб не е невъзможна. При липсата на спомагателно средство за родителите да предпазват децата си от неприлично съдържание онлайн, подрастващите биват оставяни изцяло на тяхната лична преценка за това кой и кое е опасно или неподходящо за тях. оживеното приложение за споделяне на снимки, което се опитва да спре хората да използват филтри

Много експерти в сферата на социалните мрежи говорят за плюсовете и минусите на новопоявилата се платформа. Според Стивън Смит, създателят на „A Wired Family“, BeReal изглежда стимулира младите хора да бъдат по-автентични и да използват възможностите на социалните мрежи. Статистиката показва, че около 60% от потребителите му прекарват не повече от 15 минути на ден в приложението. Поколението Z са най-често срещаните потребители и при провеждане на анкети споделят, че го използват, за да поддържат контакт с най-близките си приятели по забавен и истински начин, като така правят приятелствата си по-стабилни.

Дали BeReal се превръща в социалната мрежа, от която хората се нуждаят, предстои да видим. Според наблюдатели приложението успява да постигне своята цел – да предизвика хората да бъдат по-истински и в същото време да намали негативното влиянието на социалните мрежи. Но като всяка нова платформа, й предстои много развитие, а дали ще остане толкова популярна, колкото е сега, зависи изцяло от потребителите онлайн.

Автор: Димана Додова

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.