Пропускане на връзки

7 съвета как да подготвите вашето дете или тийнейджър за новата учебна година

Ако мисълта, че детето ви започва училище, ви изпълва с ужас, не сте сами. В момента хиляди родители в цялата страна вече се питат: „Как да събудя детето си навреме, как ще го  мотивирам да си напише домашните и как ще се уверя, че ще бъде далеч от неприятности тази година?“

Ако детето ви е имало затруднения с училище миналата година, тогава може би с основание се притеснявате, че началото на учебната година бележи началото на нов кръг от предизвикателства с домашните, гневни изблици и семеен стрес.

За да бъде тази година по-успешна и спокойна, е важно да имате план, с който да улесните адаптирането му към училищния график и задачи. А ние сме тук със 7 конкретни стъпки, с които  да подготвите детето за предстоящата учебна година.

  1. Ах, това ставане рано…

Важно е да създадете отново сутрешна рутина на детето, която ще използвате и през учебната година. Седмица преди началото на училището, го накарайте да използва алармата си и да се буди в по-ранен час, така както ще бъде през учебната година.

Целта е то да свикне да се облича, мие и закусва в по-ранен час на деня и за по-кратко време, за да може, когато дойде време за училище, вече да има сутрешен режим, който да следва.

  1. Въведете един час „спокойно време вечер

Един час спокойно време вечер е добър начин да въведете баланс между онлайн и офлайн пространството. През учебната година този час ще стане част от времето за домашна работа, но засега го оставете да прочете книга, комикс или списание. Това, което прави в спокойното време, не е от значение, стига да не използва дигитални устройства.

  1. Тийнейджърите вечер вкъщи

През лятото тийнейджърите са склонни да търсят и получават повече свобода. Това е  естествен процес, особено за по-големите младежи. С наближаването на учебната година, е хубаво да ги накарате да прекарват повече време у дома. Препоръчително е по-големите деца да се прибират по-рано вечер поне седмица преди училище. Когато учебната година започне, детето ви вече трябва да е свикнало да прекарва вечерта у дома. За да го приспособите отново към училищния режим, може да му кажете например: Излизай с приятелите през деня, до времето за вечеря, след вечеря, си оставаш вкъщи.“

Не се изненадвайте, ако вашето дете или тийнейджър се съпротивлява на това и бъдете подготвени, че ще се опита да вземе своето с реплики като: „Все още не сме на училище, още съм във ваканция.“ Това може да е вярно, но може да отговорите например по следния начин: „Трябва отново да влезеш в ритъм. Ако останеш вкъщи след вечеря, може да правиш каквото искаш, при условие, че спазваш часа за спокойно време. След като станеш сутрин, също може да правиш каквото искаш. Може да закусиш, да се върнеш в леглото или да отидеш да се мотаеш с приятели.

Не забравяйте, че постоянството и повторението подготвят децата за техните отговорности, свързани с училище. Не очаквайте  да преминете от летния график за сън към училищния график за сън за едно денонощие.  Това, което работи, са конкретните задачи, които поставяте на детето. Това важи за всички деца, най-вече  за тийнейджърите.

      4.  Създайте семейни правила за оценки и мотивация в училище

С наближаване на учебната година вече се притеснявате за оценките на детето и мотивацията му за учене. Съветваме ви да създадете семейни правила, които да обвържете с представянето му в училище. Хубаво е те да са свързани с награди или лишения. Ето една примерна ситуация:

„Когато получиш 5 или повече, може да отидеш в стаята си и да си напишеш домашното. Но докато имаш 3 или 4, няма да учиш в стаята си. Повече от една тройка и учиш тук с мен.

За да се развива по-самостоятелно, детето ви трябва да постигне нещо. Ако не може да си свърши работата, то не може да отиде в стаята си и да си напише домашните само – то трябва да е близо до родител, за да може да бъде наблюдавано.

     5. Естествените последствия учат

Все пак е хубаво да имаме предвид, че провалът също е част от живота и той учи. Не е хубаво да подценяваме детето, знайте, че то много добре знае кога се е провалило и разбира какво означава това.

Затова е хубаво понякога да оставим детето си да понесе последствия за някакво свое действие или бездействие. Възможен подход например е да го оставите да се провали по някой предмет тази година в училище, за да изпита на гърба си своя провал. Ако това все още не го мотивира, е добре да потърсите професионална помощ.

Ако пък детето е имало проблеми с ученето през предходната година, е хубаво да проведете разговор по темата и да го подготвите за учебния процес през следващата. Може да подходите по следния начин: „Виж, има нещо, за което имам нужда да поговорим. Миналата учебна година беше трудна – за теб и за нас. Бих искал/а да поговорим за това, което се случи и да направим план как да не сме в същата ситуация и тази година. Да направим план!“

След това може да продължите разговора така:

„И какво ще направиш различно, за да имаш добри оценки тази година?“ Какво искаш да промениш и как мислиш да го направиш тази година. С какво мога да ти помогна?

Тези въпроси говорят за бъдещето и карат детето да мисли какво ще направи, за да промени резултата.

Понякога детето ви ще избере да си напише домашното на кухненската маса, така че някой, който е там да се увери, че то го прави. Понякога ще избере да учи с приятел. Вие винаги изисквайте конкретни отговори за неговия избор, за това какво детето ви ще направи по различен начин, защо е решило така.

  1. Намалете екранното време през новата учебната година

Много родители се тревожат, че децата им прекарват твърде много време пред устройствата. През ваканцията това е съвсем нормално. Според експертите от Центъра за безопасен интернет всъщност е важно какво правят децата в Мрежата, а не колко време прекарват – качествено прекараното време онлайн на подрастващите в учене и развиване на различни умения (особено през онлайн игрите) е далеч по-важно да се следи от родителите.

Но, за да се върнат по-бързо към училищния ритъм, започнете да намалявате престоя им пред компютър, телефон или таблет, докато стигнете препоръчителното време за възрастта на вашето дете. Вижте повече на: https://roditeli.org/wp-content/uploads/2023/01/family-rules.pdf.

Ако детето ви е под 10-11 год., можете да използвате програма за родителски контрол на едно или повече устройства като Family или ESET.

Ако децата ви са на над 13 години и учат и развиват умения с това, което правят в мрежата, създават съдържание, което е качествено и полезно и за другите, ако захранват любопитството си, като четат различни интересни статии и гледат филми, не се вглеж­дайте прекалено много във времето, в което са на телефона или на компютъра. Осигурете им възможност да спортуват и да излизат с прия­тели. Използвайте всеки възможен момент да разговаряте с тях!

  1. Няколко съвета за онлайн безопасност

Развиването на дигитално-медийната грамотност у децата е важно. Отделяйте по малко време и правете заедно с тях различни неща онлайн – търсете инфор­мация, качествено съдържание, играйте онлайн игри. Покажете им как да запазят позитивното общуване онлайн. Напомняйте им, че от другата страна стои друг човек и че думите могат да нараняват, независимо дали са изказани или написани.

Научете децата да отсяват нужното от ненужното, вярното от невярното – това става най-лесно, когато го правите заедно. Например, когато детето трябва да търси информация за домашна работа или проект напомняйте му:

  • Да сравнява източника на информация с поне още два независими източника. Така то постепенно ще придобие представа кои са по-надеждните източници и с кои следва да внимава.
  • Да проверява дали източникът има автор; ако е цитат – дали е посочен авторът, изследването, организацията, която стои зад тези твърдения.
  • Да проверява датата на публикация. Често вниманието ни е насочено към стари новини, които са изгубили давност.
  • Да се обръща за потвърждение към експерт в съответната област. Така ще научи различните роли на хората в обществото и ще има смелостта да задава въпроси.

Техническата безопасност и предпазването от вируси са важни умения в дигитална среда. Напомняйте им да сменят паролите си и да не използват една парола за имейла си и всички профили, които имат.  Небрежно споменавайте, че разговорите с непознати в Мрежата могат да бъдат опасни и с тежки последствия и че веднъж качена в профила им, една снимка или видео, започват свой живот, над който те нямат контрол.

КАК ДА ГОВОРИМ С ДЕЦАТА ЗА БЕЗОПАСНОСТТА В ИНТЕРНЕТ? КАКВО Е ВАЖНО ДА ИМ КАЖЕМ?

Важно е този разговор да се проведе още при първото даване на устройство с достъп до интернет. Мотивираме родителите предварително да изтеглят и инсталират програма за родителски контрол на устройствата, които ще бъдат дадени на децата. В мрежата има разнообразие от програми (като Family Link и ESET), които ограничават съдържанието, което достига до децата, контролират екранното време и забраняват тегленето на приложения, ако те не са одобрени предварително от родителя или са неподходящи за възрастта на детето. Важно е възрастният да обясни на детето, че такава програма е инсталирана на телефона/ таблета му с цел защита и предпазване. Практиката ни в Центъра за безопасен интернет показва, че когато родителите инсталират тайно от детето, идва момент, в който вече попораснало, то разбира, че има инсталирана програма, каква е и за какво служи. В голяма част от случаите децата рязко губят доверие към възрастния, чувстват се предадени, следени и дори неоценени.

В заключение….

Научете детето да свежда рисковете до минимум: да използва настройките за сигурност и за лични данни на профила си за максимално ограничаване на достъпа на външни хора. Ако детето е попаднало в проблемна ситуация, не му се карайте и не бързайте да му давате готови решения. Подкрепете го да прояви творчество и да помисли как би могло да разреши ситуацията. Напътствайте го в този процес с въпроси и дайте свои предложения, ако то много се затруднява. Ако ситуацията е сериозна, заедно се обърнете към Центъра за безопасен интернет и разговаряйте с консултант на кратък номер 124 123, който може да Ви даде насоки как да намерите изход.

Свързано съдържание: https://www.safenet.bg/images/sampledata/files/Parents-Compass.pdf

Когато сте родители на  тийнейджъри, особено такива, които не са мотивирани да успяват, е трудно да седнете и да водите тези разговори. Но трябва да правите неща, които са трудни, ако сте родител – няма лесен път. Ние трябва да бъдем треньори, учители и да налагаме граници за нашите деца, ако искаме те да успеят. Да научите детето си да се справя по-добре е един от начини да бъдем добри родители.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.