Пропускане на връзки

5 начина да откъснем детето от екрана

Не е тайна, че всякакви дигитални устройства като телевизори, телефони и компютри са се превърнали във важна част от живота на децата. Въпреки голямото разнообразие от образователно съдържание и забавления, които децата могат да наблюдават онлайн, прекаляването с екранното време може да попречи на тяхното правилно развитие.

Трябва да имаме предвид обаче, че балансираният начин на живот е изключително важен за успешното детско развитие. Много родители се затрудняват с начини да откъснат детето си от екрана и да им покажат алтернативни методи за оползотворяване на свободното време. В днешната дигитална ера, където изглежда, че екраните доминират във всеки аспект от живота, е изключително важно да помогнем на децата да открият богатството от дейности извън виртуалното царство, но в същото време да се научат колко време е добре да са онлайн и как правилно да го използват.

Преди да навлезем по-подробно в темата нека се запознаем с препоръчителното екранно време за различните възрасти.

  • За възраст от 4 до 6 години не бива да надвишава 1 час дневно. Важно е да контролирате съдържанието, което детето ви вижда. Подбирайте качествено и образователно съдържание и дискутирайте заедно с него, това което гледа.
  • За възраст от 7 до 10 години не бива да се надхвърлят 2 часа екранно време дневно. Те трябва да са разпределени балансирано в рамките на целия ден в свободното време на ученика.
  • За възраст от 10 до 13 години е максимално 3 часа на ден пред екрана. В тази възраст децата стават все по-запалени по онлайн игрите. Там те могат да развиват както социални, така и стратегически умения. Важно е да дискутираме с тях рисковете, които се крият онлайн и как трябва да се държим ние самите.
  • За тийнейджърската възраст от 13 на горе вече не е важно колко време прекарват в интернет вашите деца, а какво правят там. Важно е децата ви да учат и да развиват различни умения с безкрайните възможности, които интернет предлага, но и да прекарват също толкова пълноценно времето си и офлайн в учене, спортуване и излизане с приятели.

Важно е да разберем като родители, че няма нищо неестествено в стремежа на децата към дигитални устройства. Безопасността на децата онлайн е изключително важна. Развиването на дигитално-медийната грамотност е ключова за пълноценно прекараното време онлайн. Отделяйте време и правете заедно с тях различни неща онлайн – търсете информация, качествено съдържание, играйте онлайн игри. Покажете им как да запазят позитивното общуване онлайн. Напомняйте им, че от другата страна стои друг човек и че думите могат да нараняват, независимо дали са изказани или написани.

Ограничаването на времето пред екрана може да бъде предизвикателна, но важна задача за родителите. Ето няколко ефективни стратегии, които да помогнат за успешно регулиране на екранното време на децата ни:

  1. Изберете заедно кратки и ясни правила

Включете детето в изготвянето на правилата, така вероятността да ги спазва е много по-голяма. Ако децата участват в създаването им, по-малките ще разберат по-лесно защо са нужни, а тийнейджърите ще се чувстват по-отговорни за своето поведение. Може да бъде забавна семейна дейност, където цялото семейство заедно пише правила, които ще важат за всички.

Определете конкретни часове от деня, когато екраните не са разрешени, като например по време на домашна работа, семейно хранене или час преди лягане. Също може да заложите определени зони в дома си, като трапезарията и спалните, като зони без екрани. Това насърчава семейното взаимодействие по време на хранене и предотвратява намесата на екраните в съня.

  1. Не използвайте забрани

Важно е да не поставяте драстична забрана или ограничение, особено под формата на наказание, защото така рискувате конфронтация с вашето дете. Изчакайте подходящ момент за промяна на навиците му – например, когато тръгва на училище. Започнете бавно и постепенно да поставяте граници.

Формулирайте правилата по позитивен начин, като избягвате забрани. Установете ясни насоки за това кога и колко време пред екрана е разрешено. Уверете се, че детето ви разбира тези правила и причините зад тях. Последователността е от ключово значение за гарантиране на спазването на тези правила.

Може вместо забрана да превърнете времето пред екрана като награда за изпълнение на домакински задължения, домашна работа или някоя друга забавна дейност, като четене на книга. Това затвърждава идеята, че времето пред екрана се печели чрез отговорно поведение и пълноценно прекарано време офлайн.

  1. Използвайте родителски контрол

Използвайте настройките за родителски контрол на различните устройства, за да ограничите достъпа до определено съдържание и да зададете времеви ограничения. Тези настройки могат да ви помогнат да наложите ограничения на времето на екрана без постоянно наблюдение. Важно е да говорите с вашето дете за тези функции, за да бъде наясно с тях и да избегнете ситуация, в която, ако то ги открие само да се чувства сякаш е наблюдавано и му е нарушено личното пространство, рискувайки загуба на доверието помежду ви.

Говорете с детето си за ефектите от прекомерното време пред екрана върху тяхното здраве, сън и социални взаимодействия. Овластяването им със знания може да ги мотивира да направят по-здравословен избор.

  1. Водете с пример

Децата често моделират поведението си след родителите си. Ако искате детето ви да намали времето пред екрана, важно е да направите същото. Демонстрирането на балансиран подход към технологиите изпраща силно послание.

Вместо просто да ограничавате времето пред екрана, ангажирайте се с детето си с различни забавни семейни дейности – настолни игри, готвене заедно, споделени домакински задължения и т.н. Споделяйте заедно времето пред екрана – гледайте предавания или играйте игри заедно. Така изграждате по-силна връзка помежду ви и времето пред екрана става по-интерактивно и приятно, част от семейните забавления.

  1. Забавлявайте се заедно офлайн

Предлагайте разнообразие от ангажиращи дейности, които не включват екрани. Насърчавайте хобитата, спорта, изкуствата и занаятите и игрите на открито, за да държите детето си заето.

Уверете се, че има лесно достъпни привлекателни алтернативи на времето пред екрана. Наличието на различни книги, пъзели, игри и играчки може да улесни децата да изместят фокуса си от екраните.

Организирайте редовни семейни пътешествия или дейности, които не включват екрани. Настолните игри, разходките сред природата, съвместното готвене и други споделени преживявания могат да помогнат за укрепване на семейните връзки.

Не забравяйте, че всяко дете е различно, така че е важно да приспособите подхода си към индивидуалните му нужди и темперамент. Целта е да се постигне баланс, който насърчава здравословните навици и позволява както дейности, базирани пред екрана, така и други обогатяващи преживявания.

Съсредоточавайки се върху тези аспекти, ние като родители можем да помогнем на децата да изградят здрава и позитивна връзка с дигиталния свят. Така те ще бъдат подготвени не само да се справят с предизвикателствата, които идват от него, но и да извлекат максимална полза и удоволствие от онлайн преживяванията си.

Ограничаването на времето за телевизия и насърчаването на алтернативни дейности може да има положително въздействие върху растежа и развитието на вашето дете. Не забравяйте, че вашето активно участие и ентусиазъм ще изиграят значителна роля при оформянето на техните интереси и навици. Можете да държите детето си ангажирано и активно, но в същото време то ще се научи да прекарва пълноценно времето си пред екрана.

Повече информация по темата:
https://roditeli.org/narachnik-za-semejni-pravila-za-balans/

Автор: Димана Додова

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.