Пропускане на връзки

Равносметката на Асоциация Родители за 2023 г.: Една година пълна със смисъл, каузи и идеи

Казват, че най-хубаво е да работиш това, което обичаш и харесваш. Ние в Асоциация Родители не просто обичаме работата си, тя за нас е кауза, носи ни смисъл, вдъхновение и сила, за да продължаваме напред. Вярваме, че имаме немалък принос към процеса на общата промяна, която се случва, макар и на малки крачки, в нашето общество по отношение на теми, от които зависи бъдещето на децата. Сред тях са образованието и качеството на живот на децата, социалните услуги, подкрепа към родителите, партнирането между училището и родителите и изграждането на доверие между тях, ролята на бащата в отглеждането на децата, развиването на дигитално-медийна грамотност у децата, развиване на социално-емоционални умения от най-ранна възраст.

Да, това са термини от нашата сфера на работа, които на много хора може би са им непознати или пък не толкова добре познати, но те са всъщност ключови за изграждането на една здравословна и насърчаваща таланти и умения среда, в която да живеят децата на България. Затова в края на 2023 г., в това вълшебно време, наречено декември и толкова подходящо за равносметка на изминалата година, се обръщаме назад, за да видим какво свърши неуморният екип на организацията. Тази равносметка за нас е изключително важна, защото ни дава смисъл, удовлетворение и причина да продължаваме да работим. Тя е и много лична на места, защото малкият, но изключително силен и вдъхновяващ екип на организацията е всъщност много близо до хората – до учители, родители, деца.

Да започваме!

Яна и Зорница пропътуваха хиляди километри за каузи, свързани с образованието

Когато стане въпрос за теми като изграждане на училищна общност, индивидуална работа на учители с родители, взаимодействие между учители и родители за развиване на децата, системно взаимодействие училище-родители, развиване на социално-емоционални умения у децата, то хората на терен са Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация Родители и Зорница Трифонова, Координатор Програма „Образование и социално-емоционални умения“. Яна и Зорница тази година пропътуваха хиляди километри в цялата страна (около 10 000 км по наши груби сметки), за да провеждат обучения и срещи с учители и родители. Те посетиха 15 града и проведоха 50 обучения и тематични родителски срещи. Чрез работата си те запознаха над 250 родители и над 650 учители с нуждата от изграждане на една качествена и насърчаваща образователна среда посредством активно взаимодействие между училище и родители с всички аспекти на това сътрудничество.  Нещо повече, чрез тези срещи и обучения учителите и родителите научиха как да изградят тази среда. 

В качеството си на експерти по темата за връзката между училището и родителите  Яна и Зорница взеха участие в над 50 конференции, работни срещи и кръгли маси, посветени на темите: ранно-детско развитие, приобщаващо образование, изграждане на позитивна училищна среда, подкрепа за активно взаимодействие между семейството и училището, изработване на стандарт за качество на образование и грижа; лидерска роля в образованието, иновации и съвременни подходи на преподаване. Яна се включи и в няколко важни форума, посветени на образованието, по време на които представи пред над 300 директори на български училища Системния подход за работа с родители, разработен от Асоциация Родители. 

В желанието си да провокираме по-широко обсъждане по темата създадохме три видеа. В автентичен разговор за ролята на родителя в училище поканихме директор на училище, двама учители, двама родители и четири деца. Искрено вярваме, че когато всички, които са част от училището, имат право на глас и гледна точка, тогава може да се води позитивна комуникация, да се работи в партньорство и да се гради общност. Видеата провокират размисъл и дават различна отправна точка за разговор в обществото, а съвсем скоро ще ви запознаем с тях. 

Антоанета, Мирела, Любомир и Димана и спасяването на Националния център за безопасен интернет 

През 2023 г. Асоциация Родители пое изцяло координацията на Националния център за безопасен интернет след оттеглянето фондация “Приложни изследвания и комуникации”. Екипът на Центъра, начело с неговият координатор Антоанета Василева, положиха неимоверни усилия, за да продължи той да работи, след като в началото на годината бе заплашен от закриване заради липса на финансиране. 

Центърът за безопасен интернет работи за сигурността на децата онлайн вече 17 години, а Горещата линия за онлайн престъпления срещу деца  на Центъра е получила, обработила и насочила над 125 400 сигнала свързани с незаконни и вредни действия срещу деца и младежи онлайн. Националният център е доверен партньор на дирекция “Киберпрестъпност” и част от международната мрежа InHope и InSafe. 

В този труден момент Центърът  получи изненадваща подкрепа от българската компания за киберсигурност Centio#Cybersecurity, благодарение на която той успешно работи цяла година в подкрепа и защита на българските деца и родители. Тази подкрепа може и да беше изненадваща, но в никакъв случай не беше случайна. Представители на организацията гостуваха в многобройни предавания в българските медии и инициираха многобройни срещи, за да запознаят обществото с дейността и важността на Центъра. Към средата на декември в Центъра са постъпили 38 481 сигнала на Горещата линия за докладване на онлайн престъпления срещу деца, което е сериозен ръст спрямо 2022 г. (23 800), а на Консултативната линия #124 123 за онлайн безопасност са консултирани около 450 случая.  

На фона на всички предизвикателства от отиващата си година освен приемането и обработването на сигнали, екипът на Центъра успя да проведе и многобройни обучения на деца, родители и учители по темите за дигитално-медийна грамотност и онлайн безопасност. В резултат на близо 40 обучения общо 450 ученици бяха обучени да се справят с онлайн предизвикателства и рискове, 250 родители научиха как да подкрепят децата си и как да развиват тяхната дигитално-медийна грамотност и 700 учители бяха подготвени да обучават ученици по темата за онлайн безопасност и да развиват уменията им.  Безценни партньори в обученията на учителите тази година бяха Yettel и издателство Klett. С тяхна подкрепа НЦБИ разработи пакет с уроци за деца от 1 до 4 клас по важни основни точки – къде се крият опасностите онлайн, как децата да ги различават, как да реагират в конкретни ситуации, към кого да се обърнат за помощ. Уроците могат да бъдат намерени тук :

https://bg.izzi.digital/DOS/710078/710083.html?_ga=2.56542187.1722932587.1699877765-917485934.1695725267&_gl=1*1yfk8hn*_ga*OTE3NDg1OTM0LjE2OTU3MjUyNjc.*_ga_40R9Z04JL9*MTY5OTg3Nzc2NC41MC4xLjE2OTk4NzgxNzAuNTguMC4w 

Национален център за безопасен интернет и Асоциация Родители бяха партньори и в първата Национална конференция за децата в дигиталния свят, организирана от УНИЦЕФ през ноември тази година. Форумът събра на едно място представители на неправителствения сектор и институциите, сред които Министерство на вътрешните работи, Министерство на образованието и науката, Държавна агенция за закрила на детето. Част от причините за провеждането на първата Национална конференция, посветена на онлайн безопасността и дигиталните умения на децата, бяха именно тревожните данни за онлайн насилието и драстичното увеличаване на сигналите за онлайн сексуална експлоатация и злоупотреба с деца, получени от Центъра за безопасен интернет през 2023 г.
Тормозът в училище, като част големия проблем на насилието над и между деца, продължава да бъде ключова тема за Асоциация Родители. И през тази година продължихме да повишаваме уменията на учителите и училищната общност в 3 партньорски училища в София и Пловдив и да прилагаме иновативна методология за превенция на тормоза в училище и онлайн. Тя включва холистичен подход към агресията и ангажиране не само на учениците и учителите, но и на родителите и общността (училищна и квартална/районна). Над 130 учители бяха обучени за работа с методологията, която ще прилагат в класните стаи през следващите месеци.

Фамилатлон зарадва над 1500 български семейства за 15-а поредна година 

За 15-а поредна година Асоциация Родители проведе най-голямото си събитие – Фамилатлон, една инициатива с история, която има цел да създаде пространство за родители и деца, в което те да прекарат заедно един запомнящ се и усмихнат ден. Над 1500 семейства уважиха традицията и се включиха в празника на семейството, спорта и здравословния начин на живот. Деца и родители прекараха ценно време заедно в хубавия съботен ден на 3 юни и се включиха в многобройни игри, активности, уъркшопи и томболи за награди. Сред спортовете, представени на Фамилатлон тази година бяха тенис, лакрос, хокей на лед. Малчуганите ентусиазирано изпълняваха и задачата на фестивала да съберат 10 печата от различни участници, за да участват в томболи за награди. 

Сред партньорите на събитието тази година бяха Групама застраховане с тяхната програма “Спасители на животи“ и Училище по първа помощ, кампанията на „Можещите“, насочена срещу тютюнопушенето сред подрастващите, BIODERMA, Lidl, Centio #Cybersecurity, Девин. Гвоздеят на програмата на Фамилатлон тази година бе детското научно шоу, създадено от Явор Денчев от Детски Научен Клас (ДНК).

Асоциация Родители създаде уникален Пътеводител за родители на тийнейджъри

Тази година Асоциация Родители приключи работата по създаването на Пътеводител за родители на тийнейджъри. Най-новото издание на организацията дава насоки и ценни съвети на родителите как да се справят с предизвикателствата на тийнейджърската възраст. Той е  разработен от Асоциация Родители и се реализира в рамките на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум. За по-добър живот”. Много важен принос към проектa имат писателката Цвета Брестничка, която е част от Асоциация Родители и дългогодишният приятел и съмишленик на организацията Здрава Каменова – те са автори на текстовете в наръчника.

Това увлекателно написано и полезно четиво бе представено на широката публика на специално събитие в Национална галерия Квадрат 500 в края на септември чрез ценен и нужен разговор за порасналите деца. В него взеха участие родители и тийнейджъри, а модератор на дискусията бе Константин Вълков, чиято впечатляваща фотографска изложба „Родени свободни“ се превърна в прекрасен декор на събитието. Медиен партньор на събитието бе Дарик радио. 

Отбелязахме 10-и юбилей на Седмицата на бащата 

Тази година Седмицата на бащата стана на цели 10 години, което бе повод за нас да се обърнем назад и да анализираме как Асоциация Родители е допринесла темата за бащинството да получава заслуженото й внимание и връзката баща-дете да се празнува не само през втората половина на ноември, а и всеки един ден от годината. 

Наситихме пространството с ценни материали по темата за бащинството и потърсихме мнението на различни специалисти по нея. Наши помощници в тази задача бяха Георги Блажев, Владимир Ампов-Графа и Златимир Йочев, които тази година влязоха в ролята на посланици на Седмицата на бащата. В искрен, личен и смислен разговор те споделиха с нас какво за тях е бащинството, какво им носи, на какво ги учи, какъв е техният опит като бащи. 

В предизвикателствата и инициативите, организирани в рамките на тазгодишната Седмица на бащата,  взеха участие над 1500 татковци от над 50 града и по-малки населени места в цяла България, сред които София, Бургас, Русе, Пловдив, Враца, Панагюрище, Свищов, Трявна, Павликени, Бяла Слатина. Седмицата на бащата бе отпразнувана чрез най-различни събития, мероприятия и игри в над 60 детски градини и над 20 училища и зарадва стотици деца и техните бащи. Тук е и мястото да отдадем заслуженото признание на Давид Кюранов, който стои зад една от най-вдъхновяващите и любими инициативи на Асоциация Родители  – „Да бъдеш баща“ и да изкажем специални благодарности на всички директори, учители, възпитатели и педагози, които всяка година измислят, организират и провеждат нашата любима Седмица на бащата! 

Застъпничеството

За да постигаме промени във възможностите за развитие на децата и средата, в която живеят, ние вярваме, че е нужно да заявяваме нашата активна гражданска и експертна позиция по-важните за децата и родителите теми пред различни институции, отговорни лица и колеги. Пътят за постигане на това е чрез разговори и срещи, становища, подкрепа. Много бяха темите, по които се застъпвахме и се радваме, че все повече градини и училища ни припознават като ценен партньор. 

Темите, по които взехме отношение, са свързани с едноименния режим, преминаване на яслите към МОН и ключова промяна на качеството на ранното детско развитие, развитие на цялостна програма за социално-емоционална среда в училище. За нас е ключово развитието на уменията на значимите възрастни – директори, учители и родителите. Основната ни тема за партниране на родителите и училището беше застъпена в участието ни във всяка застъпническа среща, в работните групи за изготвяне на рамката за качество в образованието, както и в разговорите за реформи в приобщаващото образование.

Отново напомнихме за важната тема за тоалетна, топла вода и сапун преди началото на учебната година. Включихме се в подкрепа на каузи на наши колеги, които работят за борбата срещу насилие по полов признак, домашното насилие, качествената храна за децата в училища и градини, създаването на национална детска болница, развитие на алтернативни образователни услуги. Участвахме активно в темата за увеличаване на отсъствия на учениците, които родителите могат да извиняват по тяхна преценка, както и в темата за забраната на рекламите на хазарт.  

Проведохме Национално изследване сред родителите на българските ученици

В Асоциация Родители винаги се стремим работата ни да е основана на нуждите, нагласите и мнението на самите родители, учители и ученици, с които и за които работим. Тази година имахме възможност, заедно с изследователска агенция „Ноема“, да проведем национално представително изследване сред родителите на българските ученици. Нашето виждане е, че дебатът за образованието трябва да включва всички замесени, а не само институции и експерти. Това обаче не е лесна задача и един от начините да чуем родителите е именно чрез представителни изследвания. Каква оценка дават те на образованието, училището, учителите и подготовката на децата? Къде виждат най-сериозните проблеми и липси? Какви плюсове има според тях българското училище? Толкова ли е стресиращ 7. клас? Вършат ли работа родителските срещи? В момента Давид Кюранов и Илияна Василева анализират данните  и в началото на следващата година ще имаме отговорите на тези и други важни въпроси и ще представим резултатите в различни специални формати. 

На последно място, но в никакъв случай по важност, огромен принос, за да се случват всички тези прекрасни неща в Асоциация Родители, имат Милена Коева-Христодулу, финансов мениджър, Зоя Паскалева, счетоводител, Наталия Кирилова, председател и целият управителен съвет на организацията. Те допълват прекрасния екип на Асоциация Родители и движат организацията напред с добър финансов мениджмънт, безценни идеи и стратегически важни решения. 

Благодарим на всички партньори, приятели, съмишленици за подкрепата през 2023 г. Да си пожелаем да продължаваме все така напред и в бъдеще да ни свързват нови смислени каузи и идеи! 

Топли и споделени празници!

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.