Пропускане на връзки

Пътеводител ще помага на родителите да оцеляват с тийнейджъри

Впускаме се в ново предизвикателство! С предложение за изработване на пътеводител за родители на тийнейджъри „Как да оцелеем с тийнейджър?“ Асоциация Родители спечели проект по програма „Ти и Lidl за по-добър живот“.

Родителите у нас често изпитват чувство на несправяне, на вина, на самота, което е предпоставка за сложни отношения с децата им, и условие за отдалечаване и усещане за неразбиране и от двете страни.

Тийнейджърството е ключов етап от развитието на всеки и успешното му преминаване е гаранция за израстването на удовлетворен и уверен млад човек, който познава емоциите и уменията си, прави избори и се учи от грешките си. За родителите пък тийнейджърството е предизвикателство, защото настъпват промени и нужда да разширят границите на правилата и свободата на децата си. Това поражда много въпроси без лесни отговори. Целта ни е да подкрепим родителите с актуална информация, създадена от професионалисти по детското развитие, родители и тийнейджъри, като я систематизираме и направим достъпна в Пътеводителя „Как да оцелеем с тийнейджър?“.

Ще отправим предизвикателство към тийнейджърите да напишат писмо до родителите, в което да разкажат какво е да си тийн в съвременния свят, какво ги вълнува, какво биха искали, как си представят отношенията с възрастните. Най-добрите творби ще включим в Пътеводителя.

Освен да насърчим децата да пишат, ще успеем през техния поглед да представим предизвикателствата, през които те минават в тази възраст. Чрез допитване до родителите и тийнейджърите ще изведем най-важните нужди, въпроси и притеснения и на база на тях ще изведем темите, по които ще се изкажат професионалисти и ще оформят съдържанието на Пътеводителя. Той ще бъде свободно достъпен онлайн на сайта на Асоциация Родители, а освен това ще бъдат отпечатани и раздадени с подкрепата на училища-партньори 1 000 броя от него – за родителите, които нямат достъп до интернет.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.