Пропускане на връзки

Младежи и киберексперти дискутираха по темата „Поведението ни в Мрежата: Smart или Cool?“ на Деня за безопасен интернет

Дискусия на тема „Поведението ни в Мрежата: Smart или Cool?“ организира вчера, 6 февруари, екипът на Национален център за безопасен интернет по повод Международния ден за безопасен интернет, който се отбелязва за 21-и път. Събитието се проведе в партньорство с дирекция „Киберпрестъпност“, българската компания за киберсигурност CENTIO #Cybersecurity и телекомуникационната компания Yettel България и премина под надсловВсеки пост в интернет оставя следа – направете своята следа положителна и вдъхновяваща!“ Специални гости на мероприятието бяха ученици от 7., 8., 9. и 10 клас от столичните училища – 26 СУ „Йордан Йовков“, 93 СУ „Александър Тодор-Балан“, 96 СУ „Лев Толстой“, 108 СУ „Никола Беловеждов“.

В дискусията се включиха експертът по киберсигурност Константин Веселинов, управляващ директор на CENTIO #Cybersecurity, експерт от дирекция „Киберпрестъпност“ към ГДБОП, и комуникационният експерт и директор „Корпоративни комуникации“ на Yettel България Боян Иванович. Те споделиха с младите хора ценен опит от своята сфера на работа и им дадоха важни насоки как да се пазят в онлайн пространството и за какво да внимават.

„Да си смарт означава да мислите логично и да не се поддавате само на емоцията на момента. Важно е да взимате правилни решения и да сте сигурни в себе се, да се познавате и да мислите критично. Това се отнася както за живота ви офлайн, така и за онлайн света ви“, сподели с младежите Константин Веселинов, като подробно им разясни за фишинг измамите и нуждата от силни пароли.

„Непрекъснато възникват нови и нови измами и именно заради това има нужда вие постоянно да се развивате и да се информирате“, обърна внимание на учениците експертът от дирекция „Киберпрестъпност“, ГДБОП.

Боян Иванович посочи, че младежите често са подложени на голям социален натиск, за да бъдат приети и оценени от обкръжението си, което понякога води до неправилна преценка на съдържанието, което качват онлайн.

„Обмисляйте добре това, което споделяте в социалните мрежи днес – дали отговаря на същността ви сега и как ще се вписва в живота ви след 10 години. И винаги помнете, че няма действие в онлайн пространството, което да не носи риск“, отбеляза Боян Иванович, като подчерта, че веднъж качено онлайн, нищо не изчезва напълно от интернет.

След дискусията младежите бяха поканени да се включат в интерактивния куиз „Дигитални скаути“, атрактивна и образователна игра под формата на четири инсталации, чиято цел бе да ги запознае с рисковете в мрежата и да формира у тях умения за справяне с най-различни ситуации.

 Националният център за безопасен интернет работи в подкрепа на сигурността на децата онлайн вече над 17 години. Има две важни услуги – Горещата линия за докладване на незаконно онлайн съдържание и Консултативната линия за онлайн безопасност за деца. 124 123 е телефонът на който деца, родители и учители могат да потърсят помощ, информация и да подадат сигнал при онлайн проблем с дете. Като единствена организация, защитаваща децата в онлайн пространството, екипът на Центъра вярва, че най-добрата превенция на децата е развиването на дигиталните им умения и дигитално-медийната им грамотност, която изгражда тяхната устойчивост към рискови ситуации онлайн.

Този сайт използва бисквитки. Можете да ги изключите от настройките на вашия браузър.